HÁTTÉR. SZOLGÁLTATÁS.

PIAC - MARKETING - ÉRTÉKESÍTÉS - BESZERZÉS - MUNKAERŐ - INFORMATIKA - ADÓ - JOG - PÁLYÁZAT - KÉPZÉS - TANÁCSADÁS

Halláspiaci

stratégia

2. rész

- Lehetőségek és korlátok -
Hagyományos marketing

Üdvözöllek, Tóth Attila vagyok, az Auditus.Net és az Auditus Halláspontok alapítója és vezetője.  

Ezzel a video sorozattal abban próbálok neked segíteni, hogy ne csak megtartani tudd, de eredményesebben is működtethesd független hallásgondozói vállalkozásodat. Kattints az alábbi képre a video elindításához!

Az előző részben azt elemeztük ki, hogy vajon megmarad-e, megmaradhat-e a függetlenség a halláspiacon. 

Ha már nem emlékszel rá, vagy csak szeretnéd feleleveníteni az akkor leírtakat, vagy megnézni a témáról készült videot, akkor azt erre a gombra kattintva teheted meg:

Megint támadt egy ötletem

A mostani mini-rész témája eredetileg a marketing szakszavainak értelmezése lett volna. De meggondoltam magam, mert ezen elaludtatok az élő előadás alatt is.

Ezért megint támadt egy ötletem: Ahelyett, hogy végig kínoználak a marketing szakkifejezéseinek értelmezésén, linkeltem ide egy marketing szótárt. (A Marketingszöveg.com állította össze, aminek tudás anyagára előfizettem, hogy neked ne kelljen) 

Szóval a mostani téma: Lehetőségek és korlátok a tömeg- (vagy másképpen hagyományos-, vagy ATL ) marketingben.

Csapjunk is bele!

A 2000-es évek közepéig, amikorra az online marketing robbanásszerű fejlődésének kezdetét tehetjük, szinte kizárólag  hagyományos marketing eszközök voltak használatban.

Némelyik mára már szinte teljesen eltűnt, ugyanakkor jelentek meg új lehetőségek is. És vannak köztük olyanok, amik bár egyre csökkenő hatékonysággal, de még mindig tartják magukat.  

Most átnézzük, hogy ezeket kinek és mikor érdemes használni, illetve, hogy melyik mennyibe kerül.

A tapasztalatom az, hogy a többségetek már megpróbálkozott némelyikkel, néhányan többel is ezek közül, de mivel túl sok idő lenne mindegyiknek utánajárni, túl sok pénzbe kerülne mindegyiket megvalósítani, - de még kipróbálni is, - a többség marad a már ismert, és  "jól bevált" hirdetési módszereknél.

Nézzük hát meg, hogy mi alapján lehet kiválasztani, hogy melyiket érdemes használnod, és melyiket nem?
Kezdjük a TV-s reklámokkal:

Tudtad, hogy a 25 év alattiak már szinte egyáltalán nem néznek TV-t?

A 25-50 év közöttiek még talán fél füllel odafigyelnek, miközben a reklámszünet alatt elszaladnak WC-re, hoznak egy új sört, vagy kibontják a chipset, miközben próbálják a sorozat szünetében gyorsan ellenőrizni a Facebook-on, hogy nem maradtak-e le valamiről. Magadra ismertél?

Ráadásul a reklámszünetben 15-20 reklámot is leadnak, így a reklámzaj óriási.


Ízelítő az árakból:

 • a Duna World csatornán
 • este 10 órakor
 • a Maradj Talpon vetélkedő reklámszünetében
 • 5 egymást követő estén
 • 30 mp-es reklám szpotokért


180.000 Ft+ ÁFÁt kell fizetni.
Az 1200 Ft+ ÁFA/mp.


Egy vidéki városi televíziónál ez kicsit kevesebb, mint fele áron megúszható.   Erre persze még rájön a reklám elkészítésének a költsége.  Ez nettó pénzégetés.

Tudom, mert kipróbáltuk. 

A következő a rádiós reklám:

Országos rádiócsatornán hirdetni helyi vállalkozásként ugye nincs értelme, de az idősebb emberek többsége mégis a Kossuth Rádiót hallgatja napközben.   (Itt egyébként napszaktól függően 2000-től 20.000 FT-ig terjed a mp-enkénti  hirdetési alapár).

A helyi adókat viszont inkább a fiatalok hallgatják, tehát ha valaki itt akar hirdetni, akkor az üzenetet érdemes úgy megfogalmazni,  hogy érezzék, hogy nekik szól.

Az ár rádiónként természetesen más és más, de akár már 200Ft / mp-től is lehet hirdetni.

Ha nem konkrét akciót reklámoznál, akkor jó megoldás lehet a PR interjú.  
Ezzel növelheted az ismertségedet és a szakmai hírnevedet, így az emberek nagyobb eséllyel választanak Téged, ráadásul olcsóbb is.  
A Kossuth-on ilyen interjút (az átlag embernek) nem lehet venni, de a legtöbb vidéki rádiónál ezt már megkaphatod 6500 Ft+Áfa/perc körül.

Az ár itt is csak a sugárzásra vonatkozik, a riport,   vagy reklámspot elkészítésének ára erre még rájön.

A következő a sorban a plakát:

A plakát az egyik olyan örökzöld a hagyományos marketingbenamely a fényáteresztő,   hátulról megvilágított, felületében változó, és mobilizálható megoldásaival képes volt megújulni és az igénytelenség skatulyájába lökni a villanyoszlopra ragasztott hirdetési plakátok emlékét. 

Ezeknek a megoldásoknak közös jellemzője, hogy használatuk nem csak a gyártási költség megfizetését, hanem több hónapos elköteleződést is igényel.


A havi díjak mérettől, elhelyezéstől és a plakátot látható emberek számától is függnek. 

Például az óriásplakátok havi díja
30-35 000 Ft
, liftben kihelyezett reklámhelyet kb. 5000-ért, a háziorvosi rendelők várótermeiben pedig 10000 Ft-ért bérelhetsz havonta.

Ilyen feltételek mellett is lehet létjogosultsága pl. egy óriásplakátnak, ha az üzletedtől alig pár száz méterre, egy forgalmas út mellett helyezkedik el. 

Használd ki üzlethelyiséged ablakait!

Kiváló lehetőség az is, ha üzlethelyiséged ablakait használnod ki az arra sétálók figyelmének felkeltésére.

Az egyik ilyen plakátból kifejlődött  modern megoldás a fényáteresztő fólia Ilyeneket már viszonylag olcsón, 4000 Ft/nm-es ár környékén  legyártanak neked.

A másik érdekes megoldás a forradalmi Sonte okosfólia, ami az észrevehetetlenül átlátszó ablakból, gombnyomásra belülről vetíthető reklámfelületet varázsol, ami már akár a gyakrabban változó információk pl. akciók, események hirdetésére alkalmas.

Elérkeztünk ahhoz a hirdetési formához, amit már egészen biztosan kipróbáltál, mégpedig valószínűleg azért, mert  meguntad, hogy a hirdetésszervező folyamatosan zaklatott érte.
Igen, az újsághirdetés az…

Újsághirdetés esetén nagyjából 3 féle stratégiát követhetsz:

 • vagy a problémára hívod fel a figyelmet,
 • vagy magadat mutatod be, mint aki szakértője a probléma megoldásának,
 • vagy pedig akciót hirdetsz a termékre, ami nálad (is) kapható, és jó megoldást jelent a problémára.

Ez a harmadik megoldás elég szűk játékteret enged számodra, mivel a hirdethető termékeid többségét az OEP támogatja. A következő lépés a megfelelő újság kiválasztása  - ha reklámújságot, vagy napilapot választasz, az valószínűleg olcsóbb, de a hirdetésed nagyon kevés igazi vevőjelölthöz jut majd el.

Szintén a stratégia határozza meg a hirdetés méretét és a hirdetési gyakoriságot is.

Úgy tűnik, hogy a nagy hálózatok stratégiája az, hogy

 • szinte állandóan hirdetnek
 • változatlan kreatívot használnak
 • negyedoldalas, vagy kisebb hirdetésekben
 • a problémára hívják fel a figyelmet.  

Tapasztalatom szerint egyedülálló vállalkozásként a legjobb eredményeket a ritkábban, nagyobb méretben, a városi hetilapban megjelentett, a probléma megoldójára koncentráló, vagy az eseti akciókra, eseményekre hirdető újságcikkek érik el.

A hagyományos marketing lehetőségek mindegyikének közös jellemzője, hogy:

 • a hirdetési tér drága, és véges
 • a kommunikáció egyirányú (hirdetőként nem kapunk visszajelzést)
 • nincs párbeszéd köztünk és az célközönség között

A hirdetés sikere vagy bukása néha csak apróságokon múlik.

A hagyományos marketing eszközeivel nem tudjuk megfelelően eldönteni, hogy több hasonló verzió közül melyik működne jobban, mert egyszerre egy helyen, egy időpontban csak egyfélét tudunk megjeleníteni és még ha tudnánk is többfélét, akkor sem tudnánk mérni köztük a különbséget, mert eredményességük csak körülményesen mérhető.

Körülményesen, de azért mérhető. Még akkor is, nincs ügyviteli rendszered (amivel jóval könnyebb lenne…..)

Ezért készítettem neked egy egyszerű eszközt, aminek segítségével viszonylag fájdalommentesen regisztrálhatod, hogy az ügyfeled melyik újsághirdetésed, szórólapod, plakátod stb.. hatására jött el hozzád.

 Ami azért lehet jó neked, mert ha tudod, hogy mennyiért hirdettél pl. az újságban (és miért ne tudnád?) akkor így már könnyen kiszámolható, hogy megérte-e a hirdetés az árát.

Beleírtam azt is, hogy hogyan működik, használd egészséggel.

A lenti gombra kattintva töltheted le. Telepítést nem igényel, ha esetleg elakadnál vele, szívesen segítek beüzemelni. Ne aggódj, nem bonyolult, csak egy haladóbb excel táblázat.

A következő részben megnézzük, hogy milyen lehetőségek rejlenek a szórólapokban, közvetlen levelekben és kuponokban,   amik ugyan még mindig a hagyományos marketing eszköztárához tartoznak, de már mérhetőek és  alkalmasabbak az interaktív kommunikációra közted és a célközönséged között.

Addig köszönöm, hogy velem voltál, hamarosan jelentkezem.

Ezt a hírlevelet azért kaptad, mert
1.) A legnagyobb örömünkre már Auditus.Net Partner vagy
2.) Feliratkoztál a weboldalunkon
3.) Résztvettél egy rendezvényen, ahol előadást tartottunk.

Ha véltlenül kaptad ezt az e-mailt, esetleg már nem vagy kíváncsi a tőlünk származó hírekre, kérlek, [unsubscribe] kattints ide [/unsubscribe] és nem fogunk zavarni többé.

Google + Google + Facebook LinkedIn 


e-mail: info@auditus.net
weboldal: http://auditus.net

Telefon: 06 (30) 202-0080
Minden jog fenntartva: 2015-2017. Auditus.Net Kft.

This is the bottom slider area. You can edit this text and also insert any element here. This is a good place if you want to put an opt-in form or a scarcity countdown.