A hallás működése

A hallásvesztés gyakran olyan könnyen kezelhető dolog következménye, mint például a fülzsír lerakódása a hallójáratban. Lehet azonban örökletes betegség, vagy visszavezethető erős, vagy állandó zajokkal szembeni fokozott kitettségre, bizonyos betegségekre, de akár számos gyógyszer mellékhatásaként, vagy az öregedésnek köszönhetően.

A hallás működése egy lenyűgöző és összetett rendszer, amelynek megvédése hozzáértő szűrést és kivizsgálást igényel, hogy Ön életkorától függetlenül, teljes mértékben élvezhesse azt.

Egyszerű szavakkal leírva, a fül hangokat fog be, melyeket elektromos jelekké alakít át, és idegrostokon keresztül szállítja őket az agyba, ahova megérkezve a jelek értelmet nyernek.

A fülnek három különböző része van, amelyek lehetővé teszik a hallást:

  • Külső fül +

    Amit általánosan a fülnek nevezünk, az valójában csak annak egy része, a fülkagyló. Ez segít megállapítani a beérkező hang irányát, és bevezeti a hangot a külső hallójáratba.
  • Középfül +

    A hang ezután tovább halad a középfülben található vékony membránra, a dobhártyára, amely a hangokat rezgéssé alakítja. Ez a rezgés hozza mozgásba az emberi test három legkisebb csontját (a kalapácsot, az üllőt, és a kengyelt), melyeknek irányított mozgása vezeti a belső fülbe a világ hangjainak széles skáláját.
  • Belső fül +

    Mindkét fülben található egy apró, folyadékkal teli szerv, a csiga, amely több, mint 20 000 szőrsejtet tartalmaz. Ezek a szőrsejtek felelősek a folyadékrezgés elektromos impulzusokká alakításáért. Az elektromos impulzusok a hallóidegen keresztül haladnak az agyba, ahol a hang értelmezése történik.
  • 1