Úgy érzed, rossz a hallásod? Derítsük ki, igazad van-e!

Sokan nem tudják, hogy hova forduljanak, amikor azt gyanítják, romlott a hallásuk. Ebben a cikkben körbejárjuk a lehetséges teendőket.

Először is, ne ijedj meg, még nem biztos, hogy maradandó a halláskárosodásod. Ha gyorsan cselekszel, lehet, hogy még visszafordítható a folyamat. Hiszen könnyen lehet, hogy csak gyulladásos eredetű halláscsökkenésed, vagy krónikus középfülgyulladásod van, amiket gyógyszerrel, vagy műtéttel lehet kezelni. Ám az is előfordulhat, hogy csak allergiás betegséged van, ami orrlégzés helyreállításával, például orrmandula, orrsövény korrekcióval vagy orrmelléküreg műtéttel orvosolható. Éppen ezért a tünetek észlelésekor haladéktalanul keress fel egy audiológust!
A jó hallókészülék érdekében a már meglévő halláseredményed mellé szükség lesz egy újra is.

Forrás: 123RF

A fül-orr-gégész szakorvos és az audiológus jóvoltából részt vehetsz egy fül-orr-gégészeti, majd pedig egy minden részletre kiterjedő audiológiai vizsgálaton. A fül-orr-gégészeten első lépésként elmondod a panaszaid az orvosnak, aki, miután megismerte az előzményeket, megvizsgálja a füledet. A hallásvizsgálat helyszíne egy hangszigetelt kamra. A vizsgálat a hallásküszöböt és kellemetlenségi küszöböt vizsgálja, mégpedig különböző frekvenciák és hangerősségek segítségével. Különböző hangszínű és erősségű hangokat fogsz hallani, természetesen fülenként felváltva. A feladatod csupán annyi, hogy a hang meghallásakor kézzel, vagy gombnyomással jelzel. Az eredményt hallásgörbén jelölik. A hallásvesztés típusai: vezetéses hallásvesztés, idegi hallásvesztés vagy a kettő kombinációja. A beszédértés során fény derül az esetleges mássalhangzó tévesztésekre, félrehallásokra. Tudtad? A hallásvesztés elsőként a magas frekvenciás hangok meghallását veszélyezteti, és mivel itt csak úgy hemzsegnek a mássalhangzók, nehezítetté válik a beszédértés. Már van halláseredményed korábbról? Ha már biztosan tudod, hogy hallókészülékre van szükséged, de eddig halogattad, hogy válassz egyet, ezeket a vizsgálatokat akkor is meg kell csináltatnod. Ahhoz, hogy a készüléked tökéletesen illjen hozzád, fontosak a friss eredmények.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy egy hallókészülék megkönnyítheti a mindennapjaidat, az audiológián segítenek kiválasztani a számodra legjobbat. Akár több próbahordáson is részt vehetsz, egészen addig, amíg megtalálod az igazit. Nem kell hát félni, hogy beválasztasz.

A jó hallókészülék illeszkedik az életviteledhez, a látásodhoz, a korodhoz, mozgékonyságodhoz. A készülékek alaptípusukat tekintve lehet fülbe helyezhető (kismértékű hallásromlás esetén) vagy fül mögötti készüléked.
Jó tudni: Az időskori nagyothallást a hallókészülék mellett esetenként sikeresen javítják értágító kezelésekkel. Kisgyermekek esetében, ha nincs használható hallás, cochleáris implantátumot ültetnek be a belső fülbe. Ne feledd: A kezeletlen halláskárosodásnak következményei vannak! Szeretnéd tudni, hogy te és a hallásod hányadán álltok egymással? Jelentkezz be ingyenes hallásvizsgálatra, és deríts fényt az igazságra! A vizsgálat teljesen fájdalommentes!

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!