Így szerezhetsz nyelvvizsgát hallássérültként!

A nyelvtanulás mindig problémásabb egy nagyothalló számára, mint egy ép hallónak. Ámde, a mai világban szinte alapkövetelmény egy nyelvvizsga megszerzése, és szükséges a főiskolai oklevél, és a diploma megszerzéséhez is. De mégis milyen lehetőségei vannak egy nyelvvizsgára annak, aki eleve hátránnyal indul a megszerzéséért?

Ha tudod, hogy hallássérülésed akadályozza a kiszemelt idegen nyelv szép és pontos megtanulását, de mégis minden vágyad az, hogy elsajátítsd, vedd a kezedbe a sorsod. Legyél akárhány éves, ha teheted, és van fejleszthető hallásmaradványod, kezdj el hordani egy hallókészüléket. Meglátod, új távlatok nyílnak majd meg előtted a nyelvtanulásban.

Egyedi eljárásra irányuló kérelem


Tudnod kell, hogy a nyelvvizsgán hallássérülésedre való tekintettel jogod van egyedi eljárásra irányuló kérelmet benyújtani. Ez azt jelenti, hogy kérésedre például a hallás utáni szövegértés hanganyagát egy tanár szép, követhető kiejtéssel felolvashatja. Időben érdeklődj a lehetőségeidről.


Milyen lehet egy nyelvvizsga hallássérültként?

Fénykép: 123RF

Tipp: ha nehézséget okoz számodra a csoportos nyelvtanulás, bátorítunk arra, hogy keress fel egy magántanárt, aki az igényeidnek megfelelően tanít.

A nyelvvizsga hallássérültként már nem feltétlenül szükséges a diplomához


Jó hír, hogyha semmiképp sem megy, azaz a hallásod már elért egy olyan szintet, amivel sajnos képtelen lennél nyelvvizsgát tenni, akkor nem kötelezhetnek rá. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. Törvény alapján hivatkozhatsz a fogyatékosságodra, és mentesülhetsz a nyelvvizsga egy része, vagy szintje alól.
A mentesítést a felsőoktatási intézményedtől kell kérned. A jogosultságod, fogyatékosságod típusát, mértékét, végleges vagy időszakos voltát szakvéleménnyel kell igazolnod, csak ezek birtokában kaphatsz nyelvvizsga-amnesztiát.

Határtalan lehetőségek


Ha sikerül nyelvvizsgáznod, abban a kalandban lehet részed, hogy a modern technológiának hála felveheted a kapcsolatot a Föld bármely pontján élő nagyothalló társaddal. Olyan munkát végezhetsz, amit igazán szeretnél, és az olvasnivalóid válogatásánál sem kell csupán a magyar nyelvre szorítkoznod.

Ha nagyothalló vagy, de még nincs hallókészüléked, vagy arra gyanakszol, hogy rossz hallásod miatt nem megy úgy a nyelvtanulás, ahogyan kéne, menj el hallásvizsgálatra.

Halláspontjainkban ingyenes hallásvizsgálatra van lehetőség! Tedd meg te is az első lépést a nyelvvizsgád felé!

Fénykép: 123RF

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!