Nyári utazási tippek hallókészülékeseknek

Avagy hurrá, utazunk, de nem hallottam, melyik megálló jön!

Itt a nyár, egyre többen veszik nyakukba a nagyvilágot, utaznak, nyaralnak kikapcsolódnak. Ám a hallássérültek számára még egy sima utazás sem olyan végtelenül egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Tippek, hogy gördülékenyebben járhass-kelhess nyáron is!

Ha utazási irodával szeretnél utazni, előbb alaposan nézd át a honlapjukat, katalógusukat, és kérdéseidre e-mailben kérj választ. Így biztosan nem értesz félre semmit, és vitás kérdések esetén írásos bizonyítékaid lesznek.

A vonatjegyeket például online is lefoglalhatod, így az állomásokon sorban állás helyett csak irány az automata, és már nálad is vannak a jegyek.

A SINOSZ igazolványod mindig legyen nálad, hogy tudd igazolni az utazási kedvezményed. A legjobb, ha már kérés nélkül, a jeggyel átadod a kalauznak, így hamarabb túllehetsz (a hallássérültek számára sokszor kínos) ellenőrzési procedúrán.

Ha személyesen veszel jegyet, de nem szeretnél vesződni a szóbeli kommunikációval, írd fel egy kis papírra, hogy hová kéred a jegyet, és már otthon számold ki pontosan a jegy árát, melyről szintén az interneten érdeklődhetsz.

A vonaton, buszon figyeld a megállókat a digitális kijelzőn. Ezek néha sajnos elromlanak, és van olyan járat is, ahol nincs, ezért légy elővigyázatos. Még otthon írd fel a megállók neveit, és figyeld őket út közben. A megérkezési idővel is légy tisztában. Persze, kalkuláld be a késési lehetőséget is, és mielőtt leszállsz, győződj meg róla, hogy valóban a célállomáson vagy-e. Ha indokolatlanul túl sokáig álltok egyhelyben, vagy egyszercsak az összes utas leszáll, mielőtt megérkeznél az úticélodhoz, keresd meg gyorsan a vezetőt, vagy érdeklődj egy útitársadnál, hogy mi történt. Ilyenkor jó szolgálatot tesz egy toll és egy papír.

Bármivel is közlekedsz, tudd, hogy az állomáson hol találod az informácis ablakot. Keresd továbbá mindenhol a feliratokat, nagy segítséget jelentenek.

Most figyelj!Nyári utazási tippek hallókészülékeseknek.

Fénykép: 123RF

A repülős utazás először ijesztő lehet, így jó, ha van útitársad, de másodjára már úgy fog menni, mint a karikacsapás. Pár feliratos film, és néhány könyv azért itt is nagy szolgálatot tehet. Ha hotelbe, vagy egyéb szállásra mész, előre jelezd a dolgozóknak, hogy hallássérült vagy, így másképp fognak hozzád állni. Ki tudja, talán meglepetés ér, és mire odamész, jelnyelven szólnak hozzád.

Ha csoportos utazásra, kirándulásra vállalkoztál, társaidnak már a bemutatkozáskor mondd meg, hogy hallássérült vagy, így elkerülhető pár felesleges kör, jobban fognak figyelni rád, hogy minden fontos információt hallasz-e

Amit nem felejthetsz el hallókészülékesként

  • plusz elemek, minden esetre
  • hordozható párátalanító
  • vízálló tároló tok


+ egy jó tanács: hallókészüléked soha ne hagyd a felmelegedett autóban, vagy a napon, ugyanis 60 Celsius fokon túl már károsodhat.

Még nincs hallókészüléked, de szeretnél? Van hallókád, de mostanában mintha rosszabbul hallanál? Ne feledd, készülékkel sokkal biztonságosabb az utazás, mint nélküle! Jelentkezz ingyenes hallásvizsgálatra!

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!