Ne add vissza a hallókészüléket csak emiatt!

A megfelelő hallókészülék kiválasztása körül még mindig sok a homály és a félreértés. Azt látjuk, hogy a legtöbb hallássérült, aki hozzánk érkezik, bizonytalan a döntésében. Nem tudja pontosan, mit várjon a hallókészüléktől, mit kellene hallania és tapasztalnia, ezért megijed.

Nem egyszer tapasztaltuk már, hogy a hallókészüléket később nem viseli a hallássérült. A gyerek kitépi, a felnőtt türelmetlen, a hallásélmény diszkomfort-érzetet okoz, emiatt pedig végül esélyt sem kapva a fiókban landol a füles. Helyette a régit használja tovább.

Ez azért is szomorú, mert attól még hat évente a TB-támogatott új készülék jár. Hat év alatt a technológia sokat fejlődik.

Egy jobb életminőség lehetősége hever ilyenkor a fiókokban.

Ne add vissza a hallókészüléket csak emiatt!

Forrás: Gettyimages

Nem szabadna így lennie

Alapvetően ott csúszik hiba a gépezetbe, hogy nincsen két egyforma hallókészülék. Az új hallókészülék nem fogja ugyanazt nyújtani, amit a régi, hiszen többet tud, más a hangzása, ugyanakkor maximálisan személyre szabható!

Fontos lenne tudatosítani, hogy igaz, hogy a változás zavaró, de ideális esetben csak az elején!

Ne add vissza a hallókészüléket csak emiatt!

Forrás: iStock

Ne várjunk el mindent a géptől és az audiológustól, hanem legyünk mi is kitartóak és türelmesek, hogy magabiztosan tudjunk dönteni.

Tapasztalataink szerint a hallásgondozásnak és hallókészülék kiválasztásnak több pontján is elbizonytalanodnak, vagy elhamarkodottan döntenek a hozzánk érkezők. Ezekre szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy legközelebb megfontoltabban tudjatok részt venni az egész folyamatban.

1. Vegyetek részt a vizsgálatokon!

Soha ne válasszatok hallókészüléket anélkül, hogy ne végeznének rajtatok széleskörű hallásvizsgálatot!

Bemondásos alapon nem lehet és nem is szabad hallókészüléket kiválasztani.

A szakember az eredményeitek alapján tudja megmondani, melyik hallókészülék lehet jó a hallássérülésetekre. Így, ha a vizsgálatokat ki akarják kerülni, akkor jobb, ha egy másik helyen próbáltok szerencsét.

Ti se próbáljatok kibújni ez alól, a legutóbbi kivizsgálás óta változhattak az eredményeitek, ami jelentősen befolyásolja a hallókészüléketek kiválasztását.

2. Próbáljatok ki több készüléket!

Kényelmes és biztonságos döntésnek tűnhet, hogy a már megszokott készüléket kérjétek újra, de javasoljuk, hogy a végleges döntés előtt adjatok esélyt más készüléknek is!

A technológia fejlődése sok újítást hoz magával hat év alatt, amit kár lenne kihagyni.

Lehet, hogy eddig nem tudtatok telefonálni, de most már tudtok majd. Lehet, hogy sok dolog zavart eddig benneteket, de már kérhettek olyan beállítást, hogy a beszédet halljátok a legtisztábban.

Nagyon sok lehetőségetek van a beállítások során, ezekről kérjétek ki az audiológusotok véleményét! Merjetek újat tapasztalni!

3. Az első hangzás nem a végleges hangzás

Sokakat elriaszt az, hogy egy új készülék hangzása nagyon más a régi hallókészülékénél. Alapvetően az egy jó stratégia, ha a nagyon zavaró hangzású készüléket elvetitek, de ne essetek abba a hibába, hogy rögtön a régi hangzást és a tökéleteset keresitek!

Ne add vissza a hallókészüléket csak emiatt!

Forrás: iStock

Jó ha tudjátok, hogy az, amit először hallotok, többször is változni fog.

Először akkor, amikor elvégezzük az első finomhangolást a hallásgörbétekhez, majd elküldünk vele haza. A próbahéten – és minden finomhangolás után – is változni fog az, amit hallotok.

A hangok ugyanis kicsit „megkopnak” az első hetekben, és csak utána halljátok majd azt a készülékkel, amit a hétköznapokban állandó jelleggel hallani fogtok.

4. Jegyzeteljetek lelkiismeretesen

Ezért is fontos, hogy folyamatosan jegyzeteljetek, hogy milyen környezetben mi zavar benneteket, hogy az audiológusotok folyamatosan igazítani tudja a készüléketeket az igényeitekhez.

Ennek a sikeressége a szakemberen és rajtatok is áll!

Ne add vissza a hallókészüléket csak emiatt!

Forrás: iStock

5. Járjatok vissza rendszeresen

Sokan ott rontják el, hogy egy ponton túl, noha érzik, hogy még nem az igazi a hallókészülék beállítása, nem jegyzetelnek, és nem mennek vissza hallásgondozásra, pedig kellene.

Tudjuk, hogy fárasztó folyamat ez, de szükséges ahhoz, hogy igazán elégedettek legyetek. Valahányszor elcsüggedtek, gondoljatok arra, hogy csak az elején kell néhány alkalommal visszajönnötök, utána viszont évekig elégedetten, jó érzéssel viselhetitek a hallókészülékeiteket.

Mi maximálisan törekszünk arra, hogy átlendítsünk benneteket ezeken a nehézségeken hallásgondozás során. Jelentkezz be nálunk itt.