Már 100X elmondtam!

Már százszor elmondta gyermekének, hogy jöjjön az asztalhoz vacsorázni? Hogy szálljon ki a zuhany alól? Mégis mintha a falnak beszélnénk, még választ sem kapunk sokszor. Ugye milyen ismerős?

Van, hogy a gyermek elmerül a játékban, hogy a saját képzeletét követve megszűnik számára a külvilág. Ilyenkor nehéz kizökkenteni. Ha ilyenkor megkérjük, hogy nézzen ránk és úgy ismételjük el, amit mondtunk, figyelni fog és megérti.

Mégis érdemes figyelemmel kísérni a jelenséget, ha gyakran előfordul, hogy:

● csak szemtől-szembe érti a mondandónkat,
● feltűnően hangosan játszik, kiabál,
● figyelmetlen, utasításokat nem ért, vagy sokszor visszakérdez

Ilyen esetekben jó, ha megvizsgáltatjuk a hallását.

A vizsgálatért nem feltétlenül kell a fül-orr-gégészetre menni. A körzeti védőnőnél jelentkezhetünk, majd a házi gyermekorvos elvégzi az elsődleges vizsgálatot. Ha kell, továbbküldi szakorvoshoz a gyermeket. Szerencsére az esetek többségében csak a lurkó figyelme kalandozik el, ám az óvodás korú gyermekek közel egy százalékánál kimutatható a halláscsökkenés. A kamaszokkal sem egyszerű a helyzet, mert ők ráadásul felvállalni sem merik, ha rosszul hallanak, mert az olyan ciki…

A halláscsökkenés bármilyen korban jelentkezhet, és ha gyermekünkről van szó, mi, szülők vagyunk a felelősek azért, hogy minél hamarabb javítsuk ezt az állapotot.

A percepciós halláscsökkenés bármilyen korban jelentkezhet, a szülő a felelős, hogy minél hamarabb javítson ezen az állapoton.

Fénykép: 123RF

Lássuk, milyen típusú halláskárosodás érintheti a gyermekünket:

A halláscsökkenés lehet vezetéses, percepciós vagy kevert típusú. – A kisgyermekkorban kialakuló halláscsökkenések hátterében nagyrészt vezetéses típusú halláscsökkenés (pl elhúzódó középfülgyulladás) áll, melynek oka a fülkürtműködés zavara. A fülkürt működésének helyreállítása (pl. orrcsepp, orrspray adása, gyulladáscsökkentő, esetleg antibiotikum alkalmazása) után a hallás rendeződhet. – A percepciós halláscsökkenések esetén a folyamat belsőfül- vagy idegi eredetének megtalálása a cél. Amennyiben egyéb módon – pl. kisebb fülműtéttel – a hallás nem javítható, hallókészülék használata javasolt.

Az Auditus Halláspontok hallásgondozói – fül-orr-gégész, audiológus szakorvos végzik el a vizsgálatokat. Ők azok is, akik jogosultak felírni a hallókészüléket. Amennyiben a szakorvosi vélemény már a rendelkezésére áll, az audiológusaink meg fogjk találni a számára megfelelő készüléket. Szükség esetén minél előbb – a diagnózis felállítását követően lehetőleg azonnal – el kell látni a gyermeket hallókészülékkel, hogy a beszédfejlődésében, társas kapcsolataiban ne keletkezzen sérülés.

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!