Készítsd fel már most a füledet az egyetemre!

Készítsd fel már most a füledet az egyetemre!

Forrás: Pexels

Nemsokára itt a szeptember, kezdődik a suli. Hallássérüléssel nehezített pálya a hallók között helyt állni, hiszen gyakran háttal magyaráz a tanár, kevesebb az információ, lemaradhatsz. Szerencsére vannak praktikák, amivel előre felkészülhetsz a nehézségekre, sőt, néhány lépés előnyt is szerezhetsz magadnak.

Vedd fel a kapcsolatot a fogyatékosügyi koordinátorral!

Ha eddig még nem tetted meg, vagy ez lesz az első éved a főiskolán, mindenképp nézd meg, ki az egyetemed fogyatékosügyi koordinátora. Ugyanis ő lesz az a személy, aki jogokat ad a kezedbe, amivel kérheted a könnyítéseket vizsgán, vagy ha elakadsz, segít.

Ő tudja pontosan elmondani, mi mindenben kaphatsz segítséget tanulmányaid során.

Nézz utána a lehetőségeidnek!

Beszélj sorstársaiddal, hogy ők hogyan oldottak meg egy-egy helyzetet az egyetemen, így te már felfegyverkezve vágsz neki a nehezebb helyzeteknek is.

  • Tudtad például, hogy kérhetsz írótolmácsot az előadásaidra?
  • Hogy szóbeli vizsga helyett írásban is vizsgázhatsz?
  • Hogy kérhetsz jegyzetelőt magad mellé, aki jegyzetel helyetted az órán?
  • Hogy a könyvtárban kikölcsönzött könyvek tovább nálad maradhatnak?
Készítsd fel már most a füledet az egyetemre!

Forrás: Pexels

Vedd fel a kapcsolatot a tanáraiddal!

Tájékoztasd őket a helyzetedről, és érdeklődj, hogyan tudsz a lehető legjobban felkészülni az órájukra, ha az előadást magát nem tudod jegyzetelni. Kérj szakirodalom listát, és kezdj el felkészülni belőlük már a tanév kezdetén!

Jó, ha tudod, hogy jogod van elkérni a tanároktól a diasorokat is, így, ha hasznosnak érzed őket, kérd el nyugodtan őket a tanárodtól!

Végeztess el friss hallásvizsgálatot!

Ha már régebben volt hallásvizsgálatod, keríts rá sort még iskolakezdés előtt. Lehetséges, hogy változott a hallásgörbéd, így pedig a hallókészülékedet is finomhangolni kell, hogy maximálisan kiszolgáljon téged a főiskolai évek alatt.

Ha pedig már ott vagy, beszéld meg az audiológusoddal, hogy nem szorulsz-e illeszték- vagy csőcserére, és tárazz be elemekből is.

Hidd el, kevesebb időd lesz egyetem mellett intézkedni ezügyben, hát még ha messzebbre kerülsz egyetemre, és egyre ritkábban jársz majd haza.

Nem véletlenül mondják, hogy a jó fodrászt ne cseréld le, ha beválik, nehéz másikat találni helyette. Ugyanez igaz az audiológusodra is.

Készítsd fel már most a füledet az egyetemre!

Forrás: Pexels

Ismerkedj meg a segédeszközökkel!

Rengeteg segédeszköz van a hallókészülékedhez, ami segíthet a kommunikációs helyzetekben neked. Az adó-vevőkkel tisztábban értheted a tanáraid beszédét, és a társas beszélgetésben is jó barátod lehet, ha leteszed az asztal közepére.

Az adó-vevők képesek együttműködni a tévével, a laptopoddal és a telefonoddal is. Ez azt jelenti, hogy az eszközeiden hallott hangot egyenesen a hallókészülékedbe küldi,

így olyan tisztán hallhatod a zenét, az előadó hangját, a telefon másik oldalán beszélőt és a videó anyagokat, mintha a hallókészülékedből jönne a hang.

Egy ilyen eszköz sokat segít abban, hogy könnyebben felkészülj a vizsgákra, és kevésbé fárasztanak majd le a mindennapok. Ráadásul biztosan könnyebben beilleszkedsz majd a csoporttársaid közé, ha könnyedebben felveszed a társas beszélgetések fonalát.

Keresd fel minket Halláspontjainkban , és kipróbálhatod ezeket az eszközöket nálunk is! Egy próbát megér!

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!