Sokáig csak az egyik oldalon volt nagyothalló készülék? Ilyen lesz megszokni, hogy mindkettőn van!

Az analóg hallókészülékek korában nem volt olyan egyszerű a nagyothalló készülék egyező beállítása, hogy azok kényelmes, komfortos hallást biztosítsanak. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy visszatérő vitatéma a klienseinkkel, hogy mindkettő fülükben hordjanak hallókészüléket – amennyiben az a vizsgálatok alapján is szükséges.

Sokáig csak az egyik oldalon volt nagyothalló készülék? Ilyen lesz megszokni, hogy mindkettőn van!

Forrás: 123RF

Ebben a cikkben már írtunk arról, hogy miért olyan fontos az, hogy mindkettő füledet használd, ha azt a technológia képes biztosítani. Most abban szeretnénk segíteni, hogy ha belevágsz, akkor hogyan vészeld át a kezdeti kellemetlenségeket, és hogyan győzd le azokat az ellenérzéseket, amelyek benned vannak a kétoldali hallókészülék viselés irányában.

A leggyakrabb félelmeket és ellenérveket hoztuk el most, amikkel eddig találkoztunk!

,,Jó nekem így, eggyel is jól hallok!”

Ha annyiszor kaptunk volna öt forintot, ahányszor ezt hallottuk, már nyitottunk volna még egy rendelőt.

Alapvetően a te szemszögedből igazad is van. Megtanultál már együtt élni az egyoldali hallásoddal is, alkalmazkodtál hozzá, kidolgoztad a kommunikációs stratégiáidat, és biztos, jól kiismerhető rendszert építettél ezekre az alapokra. Miért akarnál változtatni?

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy azok, akik végül beadták a derekukat, hogy kipróbálják a kétoldali nagyothalló készülék viselést, nem akartak utána visszatérni az egyoldali hallásra.

Az ok egyszerű: megtapasztalták, hogy mennyivel érthetőbb a világ úgy, ha két oldalról jön az információ. Kevésbé fáradtak el, és könnyebbé vált számukra a kommunikáció. Érdemes esélyt adnod legalább a kipróbálásnak. Végül is, mit veszíthetsz egy próbával?

,,Nem fogják tudni jól beállítani!”

Ahogyan a másik füleden lévő hallókészülékedet, úgy az újat is be fogják tudni jól állítani. Természetesen ez ugyanolyan türelmet igénylő folyamattal fog járni, amilyennel bármelyik másik hallókészülék beállítása. A jó beállítás tehát rajtad és a szakemberen is múlik, illetve a kettőtök közti őszinte kommunikáción.

Sokáig csak az egyik oldalon volt nagyothalló készülék? Ilyen lesz megszokni, hogy mindkettőn van!

Forrás: 123RF

,,Nem fogok vele egyformán hallani!”

Ez a félelem az analóg hallókészülékek idején valós volt. Valóban nem volt egyszerű megoldani, hogy a két hallókészülék hangjai kiegészítsék egymást, ne pedig csak szóljanak valahogyan az adott fülön.

A mai technológia azonban erre biztos megoldást nyújt. A beállítás során nemcsak külön-külön állítják be a hallókészülékeket, hanem egymással is kalibrálják őket, hogy a hallásélmény megfelelő és kellemes legyen!

,,Kényelmetlen lesz a viselése!”

Lehet, hogy nem emlékszel rá, de a másik hallókészüléked sem volt először kényelmes. Ma viszont már talán az is megesik, hogy hajmosás előtt majdnem elfelejted kivenni a füledből, mert nem érzed, hogy benne van. Így lesz ez az új hallókészülékkel is. Idővel meg fogod szokni az érzést, hogy van a füledben valami.

,,Láthatóbb lesz, hogy hallássérült vagyok!”

Mi alapvetően azt támogatjuk, hogy a hallókészülék viselése ne legyen szégyellnivaló dolog. Természetesen emellett megértjük, ha valakinek ez kellemetlen érzést okoz. Ugyanakkor vedd figyelembe azt is, hogy a hallókészülékekből ma már diszkrét darabok is kaphatóak, amelyek alig látszódnak ki a hallójáratból, vagy a fül mögül.

Sokáig csak az egyik oldalon volt nagyothalló készülék? Ilyen lesz megszokni, hogy mindkettőn van!

Forrás: 123RF

Mire számíts?

A leggyakrabban azonban azért tartanak ennek a bevállalásától, mert ez egy változás.

Egy ismeretlen, új dolog, amivel még nem találkoztál.

Pedig valójában semmilyen hirtelen lépést nem teszünk, hanem apró lépésenként építjük fel az eddig hanyagolt füleden a hallásélményt.

Először egy jóval halkabb hangerőt fogunk beállítani a hallókészülékeden, hiszen minden új hang drasztikusan élesnek, másnak, hangosnak fog tűnni. Az a fül, ami akár évtizedekig nem jut hangingerhez, ez idő alatt aludt: nem tanulta meg, hogyan dolgozza fel a beérkező ingereket, és nem tudja értelmezni őket rögtön úgy, mintha természetes hangok lennének.

Időre van szüksége, hogy felvegye a tempót.

Emiatt tehát apró változtatásokat teszünk minden beállítás alkalmával. Picit lesz hangosabb, és picit módosítunk a frekvenciákon is. Időt hagyunk az agynak arra, hogy az először hallott hangok élessége tompuljon, a hangos zaj, halkuljon. Ha már egy beállítást megszoktál, nem kellemetlen többé, újabb módosításokat hajtunk végre, egészen addig, míg a két hallókészülék egyforma szinten, a füleidhez igazodva nem teljesít.

Ne félj változtatni, és esélyt adni a füleidnek arra, hogy teljes életet élhessenek, általuk pedig te is! Ha pedig úgy döntesz, megteszed az első lépést, jelentkezz be hozzánk, mi segítünk elindulni a teljes hallás felé vezető úton!

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!