Hallássérültek a rivaldafényben

Amikor a saját hallásunk gyengülésével szembesülünk, akkor titkolni szeretnénk a problémát, elodázni a vizsgálatot, hátha megúszhatjuk, hogy hallókészüléket kelljen viselnünk. Valószínűleg ugyanígy érezhettek annak idején az alábbi hírességek is, amikor kiderült: támogatásra szorul a hallásuk.

Hallássérültek a rivaldafényben

Forrás: 123RF

A rivaldafényben még nehezebb, hiszen minden apró változásból hatalmas sztorit kerekít a bulvársajtó. Már egy hajvágás is jó alap a pletykára, hát még egy hallókészülék! Szerencsére nekik sikerült felülkerekedni ezen és nem takargatják, sőt büszkén vállalják hogy hallókészüléket hordanak.

Robert Redford

Redford már nem fiatal, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy saját maga játssza el a legveszélyesebb mutatványokat a forgatások során. A Minden odavan (All In Lost) című film felvétele során az Indiai-óceánon rekedt tengerészt alakított. A folyamatos ”vizesen tartás” eredménye egy súlyos fülgyulladás lett, melynek szövődményeként a bal fülének hallását 60%-ban elvesztette.

Bill Clinton

Az amerikai exelnök születésétől fogva hallássérült, amivel évekig nem foglalkoztak, így az orvosok már egy nagyobb mértékű halláskárosodást diagnosztizálták nála. Clinton képtelen megkülönböztetni bizonyos hangokat zajos, zsúfolt helyeken ahol nagy a háttérzaj, így ma már természetes számára a hallókészüléket viselése.

Jane Lynch

A Glee című sorozatban játszó színésznő a jobb fülével egyáltalán nem hall. Kisbaba korában nagyon magas lázzal kezelték, ennek következtében veszthette el a hallását. 7 éves koráig nem vették észre nála a halláskárosodást és akkor is véletlenül jöttek rá: a bátyjával és annak rádiójával játszottak, ekkor derült ki Lynch számára, hogy az a természetes, ha valaki mindkét fülére ugyanúgy hall.

Lars Ulrich

A Metallica dobosa túl van 35 évnyi fellépésen, így olyan zajhatásnak tette ki magát, ami súlyos hallásproblémákhoz vezetett nála. Elismeri, hogy ennek ellenére a mai napig hallásvédő nélkül dobol a koncerteken és valószínű, hogy az éppen aktuális turné után rosszabbul fog hallani, mint valaha.

Eric Clapton, Cher

A gitáros-énekes és az énekesnő is a zenész élet mellékhatásaként állandó tinnitussal és fülzúgással éli az életét. Hiába, a hangos próbák és a zajos koncertek még a legfinomabb hallást is kikezdik. Ugye nem gondoltad volna, hogy ők mind hallókészüléket viselnek?

A mai modern hallókészülékek észrevehetetlenek, így teljesen természetes, hogy nem tűnik fel, hogy valakinek a haja mögött, vagy a fülkagylójában megbújik egy kis készülék.

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!