Fél füllel hallottam, hogy…

Ezt a kifejezést már biztosan Te is ismered. A legjobb pletyka indító mondat, amit akkor használunk, ha nem tudjuk pontosan, mi hangzott el, de a foszlányokból vonunk le következtetéseket. Addig nincs is ezzel gond, amíg nem az életünk a tét!

Nagyon ritkán esik meg, hogy mindkét fülünkkel ugyanolyan jól hallunk. A két fül együtt egy nagyszerű rendszert alkot, de minden esetben az egyik oldal dominánsabb. Olyan, mint a jobbkezesség: ilyenkor a jobb oldalunk erősebb, a bal kevésbé jól terhelhető

A gond akkor kezdődik, ha az egyik oldali hallás lényegesen gyengébb, mint a másik. Ilyenkor a szobában lévő zajokat ugyan jól halljuk, de amint különböző irányokból érkezik a hanginger, több a háttérzaj, akkor már nehezen határozzuk meg, hogy mit, honnan hallunk.  

Az utcára kilépve veszélyes helyzetekbe kerülhetsz!

Ha mindkét fülünk egyformán jól érzékel, akkor képesek vagyunk megítélni, hogy egy adott hang honnan jön. Mivel a hangforrás általában az egyik fülhöz közelebb van, mint a másikhoz, az egyik fül hangélménye kissé erősebb, mint a másik fülé. Az agy érzékeli és feldolgozza ezt a különbséget, és ez alapján ítéli meg a hangforrás helyét.

Mit jelent ez a mindennapi életben?

Ha az egyik fül erősebb, minta másik, az sok kellemetlenséget okozhat.

Fénykép: 123RF

● Ha rosszul ítéled meg a hallásod bizonytalansága miatt a hang irányát az úttesten való átkelésnél, akkor akár el is gázolhat egy autó! ● A parkban sétálva nem hallod meg, ha egy biciklis csengetve jelzi, hogy szeretne elmenni melletted. ● Bevásárlásnál a polcsorok között nem húzod félre idejében a kocsit. ● Ha beszélnek hozzád, nem tudod, ki szólt, hiszen nem tudod azonosítani, honnan jön a hang. A féloldali hallásgyengeség egy sor kellemetlenséget okoz, amitől úgy érezzük: útban vagyunk mások számára. Ezért nagyon fontos, hogy ha félrebillentett fejjel hallgatod a beszélgetőpartneredet, vagy többször előfordul, hogy megijedsz, amikor váratlanul terem melletted egy autó, mielőbb el kell menned hallásszűrésre! A szűrés Halláspontjainkban teljesen ingyenes és fájdalommentes, csak pár percet vesz igénybe, de megváltoztathatja az életedet. Kérj időpontot ingyenes hallásvizsgálatra! A vizsgálatot követően kiválaszthatod a neked megfelelő hallókészüléket és próbahordást is kérhetsz. Így lesz időd hozzászokni a készülékhez és megbizonyosodhatsz arról, hogy mennyivel egyszerűbbek a mindennapok, ha éles a hallásod. Keresd a hozzád legközelebbi hallásgondozót!

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!