A jó hallókészülék illeszték alapja a jó mintavétel! A te audiológusod is így csinálja?

Elkészült már? Ugye tökéletes lesz? Ugye nem fog sípolni! Kibírja pár évig? Nagyjából erre gondolsz, ha illesztéket készíttetsz. Arról már keveset tudsz, hogy hogyan készül. Pedig a illeszték élettörténete is izgalmas, nagyon másképpen tekintesz rá majd, ha megismered a folyamatát.

Itt, ebben a cikkben már boncolgattuk, hogy az illeszték szerepe miért is olyan fontos a hallókészülék működése szempontjából, éppen ezért lényeges, hogy az elejétől a végéig jól történjenek a folyamatok, kezdve a mintavételtől a legyártáson át. Ha valami félresikerül, akkor annak bizony sípolás lesz a vége.

A jó hallókészülék illeszték alapja a jó mintavétel!

Forrás: www.besthearingaidreviews.com

A mintavétel

A jó hallókészülék illeszték alapja a jól levett minta a hallójáratról és a fülkagylóról. Valószínűleg, ha beszélsz róla, akkor röviden azt mondod:

Beletuszkolnak a fülembe egy színes cuccot, az megköt, aztán kihúzzák.

Ez alapvetően igaz, de a hallásspecialista szakember sokkal több mindenre figyel ilyenkor, mint hinnéd!

Fontos az ellenőrzés és a védelem!

A mintavétel előtt mindig megnézi a füledet, megkérdez az esetleges fülpanaszaidról. Sérült, beteg fülről ugyanis soha nem készítünk mintát. Egyrészt mert a gyulladás hatására a hallójárat is beszűkül, nem kapnánk reális mintát a füled állapotáról, másrészt meglehetősen fájdalmas is ilyenkor a hallójárat megbolygatása.

Ha a füled nem tiszta, akkor kitisztítjuk, hogy ne torzítsa a mintát, és különösen figyelünk a dobhártyád védelmére, hiszen a benyomuló rugalmas anyag nagyon közel kerül hozzá. Emiatt védőszivacsot helyezünk a füledbe, pici cérnával, amit kivezetünk a füleden kívülre. Így a lenyomatanyag biztosan nem sérti meg a dobhártyádat, a cérna mozgása pedig segít nekünk abban, hogy ne adagoljunk túl sok anyagot, és ne nyomjuk túl mélyre a hallójáratodban.

A lenyomatanyag behelyezése

A lenyomatanyag egy kétkomponensű plasztikanyag, amit összekeverünk és egy fecskendőbe töltünk, majd a dobhártya elé helyezett védőszivacsig adagoljuk úgy, hogy teljesen kitöltse a hallójáratodat és a fülkagylódat. A végén picit belenyomkodjuk a füledbe, hogy biztosan minden pici zugba bejusson.

A jó hallókészülék illeszték alapja a jó mintavétel!

Forrás: www.newwayhearingaids.com

A szilárdulási idő kivárása

A lenyomatanyag gyorsan rugalmasra szilárdul, és ezalatt mindig javasoljuk, hogy beszélj, nyisd ki és zárd be a szádat. Ezt azért kérjük, mert beszéd közben az állkapocs mozgása is hatással van a hallójárat formájára. Jó, ha ezt a változást a lenyomatanyag is meg tudja őrizni, így biztosan kényelmes lesz majd az elkészült illeszték, és nem fogja nyomni a hallójáratodat, amikor mozgatod az állkapcsodat.

Utána is ellenőrzünk!

A megszilárdult mintát fájdalommentesen kivesszük, és mindig ellenőrizzük, hogy a füled rendben van-e:

  • belenézünk, hogy nem sérült-e a dobhártya,
  • meggyőződünk róla, nem maradt-e benne semmi
  • ellenőrizzük, hogy a szivacs és a cérna hiánytalanul megvan-e a fülön kívül.
A jó hallókészülék illeszték alapja a jó mintavétel!

Forrás: www.newwayhearingaids.com

Ha ezeket rendben találtuk, akkor egy átlátszó tasakba helyezzük a mintákat, és megfelelő utasításokkal ellátva továbbítjuk az illesztékeket legyártó cégnek. A cég többféle módon is elkészítheti az illesztéket (erről majd egy másik cikkünkben fogunk is írni), és amikor az illeszték elkészült, hozzánk kerül, te pedig a rendelőnkben átveheted.

Mikor rossz a mintavétel?

Semmiképpen nincs rendben, ha fájdalmat érzel a mintavétel során, ha beteg fülön akarják elvégezni azt, ha a füledben maradt valami, vagy ha a levett minta hiányosnak néz ki. Az is gyanús lehet, ha sokadik alkalommal is probléma van az elkészült illesztékkel, bár ez az illesztéket legyártó cég hibájából is előfordulhat.

A jó hallókészülék illeszték alapja a jó mintavétel!

Forrás: www.newwayhearingaids.com

Természetesen nem olyan könnyű tökéletesen passzoló hallókészülék illesztéket készíteni a minták alapján. Felmerülhetnek apróbb problémák az elkészült illesztéknél, ám ezekre léteznek megoldások, itt elolvashatod, melyek fordulnak elő leggyakrabban!

Miért kell mindig új mintát levenni?

Elsőre talán logikusan hangzana, hogy felnőttként már elég egy mintát levenni a füledről, amit aztán alapul vennének az összes illesztékedhez, hiszen már nem nő, mint gyerekkorodban, de az igazság az, hogy a füled változik!

Mivel az illesztéknek tökéletesen kell illeszkednie a hallójáratod falához, hogy ne szökhessen be levegő, jól vigye a hangot, és ne sípoljon a hallókészüléked, ezért mindig olyan méretűre csiszoljuk az illesztéked, hogy az passzentos legyen. A hallójáratod pedig az enyhe kezdeti feszülést ugyan megszokja, ám formája igazodik az illesztékhez: tágul. Ezért fontos, hogy mindig készüljön minta a füledről, hogy a hallójáratod változását követni tudjuk.

Ha illesztékre van szükséged, keress fel minket bátran, Halláspontjainkban a mintavétel biztonságos és teljesen fájdalommentes! Illesztékeink kínálata széles, minden fülformára találunk megoldást! Foglalj időpontot itt!