9 dolog, amit NE tegyél a karácsonyfa alá nagyothalló szerettednek

1 – Felirat nélküli DVD film

Felirat nélküli DVD-t ajándékozni egy nagyothallónak, olyan, mintha egy hallónak hang nélküli CD-t ajándékoznál. Ugye te nem tennél ilyet? Mindenképpen ellenőrizd a DVD-n lévő információkat, elsősorban azt, hogy szerepel-e rajta ez: “felirat – magyar”.

(Sajnos ott még nem tartunk, hogy olyan magyar nyelvű felirat is lenne: “felirat – nagyothallóknak magyarul”, mint az pl. Nagy-Britanniában már egyáltalán nem szokatlan.

Azokon a DVD-ken ugyanis feliratozzák az érdekesebb hang effekteket is pl. “Harry hangosan lélegzett”. Vagy pl. egy forróbb jelenetnél amikor Harry találkozik Sallyvel… – Nyilvánvaló, hogy ott mi lehet a felirat…)

De a legjobb megoldás, ha inkább nem is veszel DVD-t. Pontosan ugyanúgy, ahogyan te is, ők is megtalálják a feliratos filmeket online, és a Netflix magyar feliratos verziójára sem kell már sokáig várni.2 – Hallókészülék elem


Amikor elfogynak a hallókészülék elemek, az felér egy rémálommal.


Szóval egy hallókészülékes embernek extra elemeket ajándékozni, nem is tűnik olyan rossz ötletnek, ugye? Elméletileg talán nem is, de igencsak fantáziátlan, no és persze rettenetesen unalmas. És egyben azt is gondolhatja, hogy az egyetlen dolog ami róla eszedbe jut, az az, hogy ő nagyothalló.

3 – Fülbe-dugós fülhallgató telefonáláshoz

Fülhallgatós telefonkészüléket vásárolni egy nagyothallónak, amihez ki kell szednie a füléből a hallókészüléket – aminek következtében így nyilván nehezebben fogja érteni a telefonban elhangzottakat – nem tűnik a legátgondoltabb ajándéknak. Ennél egyel hasznosabb lehet a fejhallgató, azt ugyanis rá lehet helyezni a már bent lévő hallókészülékre. De ami még ennél is jobb, az egy olyan telefon lenne, amelyik a hallókészülékhez kapcsolható és egyből továbbítja a hangokat a hallókészüléknek. (Zsebbe nyúlós, még karácsonyra is, de létezik olyan megoldás is, ami ezt már vezetékek nélkül is tudja)


4 – Mozi-, vagy színházjegy

A hallássérült emberek igen vizuálisak és nagyon szeretnek moziba járni. A legnagyobb gondot viszont az jelenti nekik, hogy a mozi nem nagyon támogatja a hallássérülteket, a színház pedig még kevésbé. Ugyanis nagyon kevés feliratos filmet vetítenek, enélkül pedig igencsak nehézkes a cselekményt követni. Az akadálymentesített színház pedig ritka, mint a fehér holló..

5 – Rádió

Igaz, hogy sokan vannak a nagyothallók között, akik szeretnek zenét hallgatni – viszont általánosságban elmondható róluk, hogy a rádió nem igazán az ő közegünk. Ugyanis a rádió csakis és kizárólag a hangokról szól és nincs benne felirat. A mondanivalót is csak egy olyan "száj"-ból hallhatják, aminek a mozgását nem tudják szemmel követni, ami így szintén nem nyújt nagy segítséget abban, hogy megértsék azt, ami elhangzik.

Egy modern TV-hez csatlakoztatható hallókészülék kiegészítő – a TV Link -, amivel a hangok közvetlenül a hallókészülékbe juthatnak, valószínűleg nagyobb örömet okozna…

6 – Hangos könyv

Hasonló okokból kifolyólag – mint ahogy rádiót – nem jó ötlet a hangos könyvet ajándékozni sem.
Csak simán vegyél egy könyvet. De ne ezt:

7 – Alexander Graham Bell életrajza

Sokunk szemében Alexander Graham Bell egy igazi hős, amiért felfedezte a telefont, elhozva ezzel számunkra a modern életet. Meglátásai a siketséget, illetve a siket és nagyothalló embereket illetően viszont igencsak népszerűtlenné teszik őt a hallássérült társadalomban. Szóval, emiatt inkább azt ajánljuk, hogy húzd ki a karácsonyi ajándék ötletek listájáról.
No persze csak akkor, ha szívesebben maradnál ki egy élénk vitából a karácsonyi vacsora közben…

8 – Füstriasztó

Ez egy olyan ajándék, ami azt jelenti számunkra, hogy:

“Törődöm veled és azt szeretném ha biztonságban lennél.”

Talán még azt is sugallhatja, hogy

“Te egy cseppet figyelmetlen vagy, olyannyira hogy bármikor tűz üthet ki a lakásodban”.

Az a helyzet, hogy nem minden hallássérült hallja meg még a tűzriasztót sem, biztosan csak akkor veszik észre, ha fénnyel is jelez. A hangjelzést simán átalhatják, nem tudják, mikor kell biztonságos helyre menekülniük a szülinapi jelmezeikben, a szomszédok rosszindulatú pillantásainak kereszttüzében…. Ez csupán annyit jelent, hogy az ajándékod – a kizárólag hangjelzős füstriasztó – egy hamis biztonságérezetet kelt bennük. Szóval, kérlek válassz olyan füstriasztót ami fényjelzést is képes adni. Igaz, hogy nem olcsóak, de az életük minden pénzt megér. Ha nem is karácsonyra adod, akkor add nekik csupán azért, mert törődsz velük.
Ja és adj CSOKOLÁDÉT is! 🙂

9 – Tojás időzítő

Ezt pedig szintén azért ne, mert nem hallják meg. Ráadásul a karácsonyi vacsorát is porig égethetik. Szóval jobban teszed, ha ilyet nem veszel nekik.

Ha pedig még mindig nincs meg az ajándék, halláspontjainkon még most is beszerezhetsz egyet kifejezetten hallókészülékeseknek készült kiegészítőink közül! Itt megtalálod halláspontjainkat!

Fénykép: 123RF, iStock
Forrás: Charlie Swinbourne

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!