HÁTTÉR. SZOLGÁLTATÁS.

Halláspiaci

stratégia


PIAC - MARKETING - ÉRTÉKESÍTÉS - BESZERZÉS - MUNKAERŐ - INFORMATIKA - ADÓ - JOG - PÁLYÁZAT - KÉPZÉS - TANÁCSADÁS

Jobb ötletem támadt...

Üdvözöllek, Tóth Attila vagyok, az Auditus.Net és az Auditus Halláspontok alapítója és vezetője.  

Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy meghívott előadóként Veled is találkozhattam  a Belsound kora tavaszi roadshowjának egyik állomásán. Ugye, még emlékszel? Marketing témában osztottam meg a gondolataimat a hallásgondozás területén használható módszerekről és stratégiákról.

Az előadás után többen kértétek, hogy küldjem el az előadás diáit, de azt hiszem támadt egy jobb ötletem.
(A felmérések szerint ugyanis a diákat hiába is küldeném el, már annak az esélye is kicsi, hogy azt akár egyszer is megnyisd.)

Ezért - és mert tudom, hogy nagyon elfoglalt vagy:

Úgy gondoltam, hogy könnyebben emészthető, lazán egymásra épülő részekre tagolom a számodra legfontosabb üzeneteket, így egy-egy alkalommal 5-6 perc alatt átfuthatod az aktuális részt.

Mindig lesz video is, ami tartalmában megegyezik majd az írásos anyaggal, így lesz lehetőséged a tartalomfogyasztási szokásaidnak megfelelő módot választani.

Hogy miért érdemes elolvasnod ezeket a mini-részeket?

Mert segíthetnek neked abban:

  • hogy könnyebben és több potenciális ügyfeledet érd el,
  • hogy megismerjenek Téged és a szolgáltatásokat, amiket nyújt a vállalkozás, amiért dolgozol
  • és végül, hogy elérd, hogy ezek után TÉGED VÁLASSZANAK.

Mert minél később kezded el, annál kisebb az esélye, hogy a vállalkozásod életben tud maradni:

  • Miközben a potenciális ügyfeleid egyre nagyobb arányban tartoznak majd a digitális generációhoz.
  • A hálózatok egyre hatékonyabban (ÉRTSD: hatásosabban és olcsóbban) érik majd el a TE ügyfeleidet - helyetted.

Miért teszem ezt, - és miért ingyen?

A marketing nem atomfizika, ha rászánod az időt, kicsit utánajársz bizonyos szabályszerűségeknek, megtanulod egy-két szoftver használatát, mindent meg tudsz csinálni magadnak.

De ha még sem akarsz weboldalat építeni, blogot irni, landing oldalakat kiagyalni, Facebook és Google hirdetéseket kitalálni, majd folyamatosan elemezni az eredményeket -

hát legyek én az első, aki eszedbe jut.

...Másrészt pedig hiszek abban,

hogy a szakmai minőség, - a hallásgondozás ellátási minősége - csak akkor biztosítható, ha az ellátó nem kifejezetten abban van érdekeltté téve, hogy minél több és akár indokolatlanul is a nagyobb profitot eredményező készülék eladásra koncentráljon.

Ez pedig leginkább a családi vállalkozások által üzemeltetett független audiológiákon és hallókészülék szaküzletekben valósítható meg.  

És ezzel el is érkeztünk a bevezető mini-rész fő kérdéséhez:

Megmarad-e a függetlenség a halláspiacon?

Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni, mi fog történni a magyar piacon, általában elég jó alapként szolgál, ha megvizsgáljuk, mi történt a nálunk fejlettebb, nagyobb fogyasztói tömeget képviselő országokban, és ebből vonunk le következtetéseket, legalább a trend tekintetében. 

Erre jó példa lehet Ausztrália, ahol bő 20 évvel ezelőtt a hallókészülékek illesztését szinte kizárólag magánvállalkozások végezték.

Az elmúlt 20 év során a hallókészülék gyártó vállalatok saját hallókészülék-szaküzlet-láncokat építettek, vagy már létezőket vásároltak meg, majd ezeket

  • Gyártói nagyságrendű hirdetési/reklámozási büdzsével tették általánosan ismertté
  • Agresszív árstruktúrával növelték az értékesítési tömeget és
  • Magasabb kereseti lehetőséget biztosítottak az alkalmazásukba álló audiológusok számára.

Nemsokkal később megérkeztek a kereskedelmi hálózatok, amelyek megjelenése még nehezebbé tette a talpon maradást a családi vállalkozások számára.      

Természetesen a sorrend nem minden országban törvényszerűen ez, de a következmény szempontjából ez igazából irreleváns is:  

A következmény pedig a független halláscentrumok arányának drasztikus csökkenése.

Ausztrália messze van...

Egyszerű arány változásról addig a pontig van értelme beszélni, amíg a piac telítetté nem válik.

Ettől a ponttól az erősebb vagy kiszorítja, vagy felvásárolja a gyengébbet, így innentől a független halláscentrumoknak nem csak az aránya, hanem a száma is csökken. Tudom, Ausztrália messze van, és ki tudja hány évvel vagyunk lemaradva tőlük.

Nézzük hát meg a hazai adatokat. 

Az alábbi torta (a nyilvánosan elérhető információk alapján) a mai magyar hallókészülék ellátóhelyek üzemeltetőinek eloszlását mutatja. 

Jobb oldalon láthatóak a független, vagy gyártótól független TULAJDONBAN LÉVŐ kisebb hálózatok, a baloldali szekció a gyártói tulajdonú hálózatok részesedését részletezi, míg alul a jelenleg egyedüli kereskedelmi hálózat található. 

Ha mindezt lefordítjuk a számok nyelvére, akkor azt találjuk, hogy a piac közel fele gyártói érdekeltségű, kicsit több, mint 16% kereskedelmi lánchoz tartozik, a független kézben lévő illesztőhelyek száma pedig mára már csak közel 36%-ot tesz ki.

Már csak 9 év...

A pontos értékesítési számokat természetesen csak az NEAK (régebbi nevén OEP) tudhatja, ha pedig  hozzávesszük a teljes áras értékesítéseket, akkor valószínűleg senki,
de az ismert adatok alapján könnyen kiszámolható, hogy a függetlenekre jutó értékesítési arány ennél jóval kisebb.    

Hacsak, nem adnak el átlagosan minden egyes illesztő helyen havonta legalább 15 készüléket. (Amire igen kicsi az esély...)

De visszatérve az ausztrál példára, ők 2008 környékén jártak 36%nál.
Az pedig még 9 éve sem volt…
Ebből pedig az következik, hogy azoknak, akik szeretnék megtartani és eredményesen működtetni hallásgondozási vállalkozásukat egyre égetőbb, hogy ennek érdekében fontos lépéseket tegyenek.

Hogy mik lehetnek ezek a lépések, mi kell hozzájuk, mennyibe kerülnek és mennyi idő után van látható eredményük,  arról a következő mini-részekben fogok majd beszélni.

Addig köszönöm, hogy velem voltál, hamarosan jelentkezem.

Ezt a hírlevelet azért kaptad, mert
1.) A legnagyobb örömünkre már Auditus.Net Partner vagy
2.) Feliratkoztál a weboldalunkon
3.) Résztvettél egy rendezvényen, ahol előadást tartottunk.Ha véltlenül kaptad ezt az e-mailt, esetleg már nem vagy kíváncsi a tőlünk származó hírekre, kérlek, kattints ide és nem fogunk zavarni többé.

Google + Google + Facebook LinkedIn 


e-mail: info@auditus.net
weboldal: http://auditus.net

Telefon: 06 (30) 202-0080
Minden jog fenntartva: 2015-2017. Auditus.Net Kft.

This is the bottom slider area. You can edit this text and also insert any element here. This is a good place if you want to put an opt-in form or a scarcity countdown.