Hogyan illesztik a hallókészülékeket?

Egy hallókészülék illesztése nem egyszerűen annyiból áll, hogy a szakember az előzetesen kiválasztott eszközt üzembe helyezi. Az illesztés folyamata ennél komplexebb, hiszen ezen múlik, hogy az eszköz megfelelően szolgálja-e majd tulajdonosát az évek során.

Az illesztés első lépése egy nagyon alapos hallásvizsgálat. Ennek a célja, hogy megállapítsa azt a leghalkabb hangot, amelyet a páciens még képes hallani, illetve azt a hangot, amelyet már kellemetlenül magasnak érez. E vizsgálat alapján az audiológus tisztában lesz vele, hogy a hallókészüléknek milyen tartományban kell segítenie a hallást, hogy milyen teljesítménnyel kell működnie, hogy a páciens számára nem hallható hangokat hogyan kell felerősítenie és a hangosabb tartományokat mennyire kell elnyomnia.

Ezután következik a hallókészülék kiválasztása, amely a páciensközpontú audiológiai módszerek szerint lehetőleg rokon, hozzátartozó vagy kísérő jelenlétében történik, aki segíteni tudja a döntésben – az audiológus mellett – a pácienst.

Az illesztés maga az után következik csak, hogy meghatározták, milyen hallókészülékre lesz szükség. A hallásgondozó szakember lenyomatot vesz a páciens füléről, hogy annak alapján a hallókészülék fülbe illesztendő darabját elkészíthessék. Erre egyrészt a megfelelő teljesítmény miatt van szükség, másrészt pedig a stabilitás miatt.

A lenyomat alapján elkészítik a hallójárati készülék vázát. Az elkészült készüléket ezután még természetesen tesztelni kell: az audiológus a behelyezést követően valós fül méréseket (Real Ear Measurements, REM) végez a páciensen, mely alapján megtudható, milyen hangosak a fülcsatornába közvetített hangok. A vizsgálat egy szonda segítségével történik, amelyet a hallókészülék behelyezése során is a helyén hagynak, majd a készülék teljesítményét is ezzel mérik meg.

A készüléket az eredmények alapján állítják be. Ez az illesztési módszer biztosítja, hogy a készülék viselője ne csak képes legyen a kívánt hangtartományokat megfelelően hallani, de a készüléket kényelmesen is viselhesse.