Gyakran Ismételt Kérdések

 • Milyen tünetek teszik indokolttá az orvosi vizsgálatot? +

  Ha Ön ezek közül a tünetek közül bármelyiket is tapasztalja, keressen fel egy szakértőt amilyen hamar csak lehetséges: - hasogató fájdalom a fülben - vérzés/ folyás a fülekből - fejsérülés - hirtelen hallásvesztés - egyensúlyproblémák, vagy szédülés - ingadozó hallásvesztés - csengés a fülekben - nyomás vagy telítettség érzése a fülben
 • A fülzsír is okozhat hallásvesztést? +

  A fülzsír (más néven "cerumen") egy olyan olajos anyag, amelyet a szervezet a hallójárat védelmére termel. Sok embert nyugtalanít, hogy szervezete esetleg túl sok fülzsírt termel, de általánosságban nincs ok az aggodalomra. Lehetséges, hogy a fülben felgyülemlett zsír részben, vagy teljesen elzárja a hallójáratot, ami az enyhétől a mérsékelt mértékűig terjedő hallásvesztést eredményezhet. Az esetek többségében a zsír eltávolítása után a hallás állapota helyreáll. Az Ön Auditus.Net hallásgondozó szakértője ellenőrizni tudja Önnel, hogy Önnek van-e lerakódott fülzsírja, és hogy az miképpen távolítható el.
 • Mi az a csengő hang a fülemben/ fejemben? +

  Ezt szaknyelven tinnitusnak, azaz fülzúgásnak hívják. Ez általában egy károsodásra felhívó jelzés a hallásrendszertől. Lehet állandó, vagy időszakos, előfordulhat egy bizonyos oldalon, vagy a fej közepén. A megfelelő gyógymódot nem könnyű megtalálni, de van néhány módszer, amelyekkel elviselhetővé lehet tenni a hatását. Ha Önnek állandóan cseng a füle, javasoljuk, kérje ki kezelőorvosa véleményét.
 • Hová fordulhatok, ha meg szeretném vizsgáltatni a hallásomat? +

  Rengeteg lehetőség van, ha hallásszűrésen szeretne részt venni. A vizsgálatotokat képzett szakorvosok és audiológusok végzik, akik szakorvosi, vagy szakasszisztensi képesítéssel is rendelkeznek az audiológia területén. A hallásakusztikusok olyan hallásszakértők, akik a hallókészülékekre és azok működésére specializálódtak. A fül- orr- gégészek az orvosilag kezelhető halláskárosodásra szakosodtak. A legtöbb kórház és sok egyetem rendelkezik audiológiai állomással, ahol lehetőség van a hallásszűrésre is. Az Auditus.Net széleskörű és ingyenes hallásszűrést biztosít. Jelentkezzen be vizsgálatra az Önhöz legközelebb található Halláspontunkba!
 • 1

Tények és tévhitek

 • TÉVHIT: A hallókészülékek drágák és nem érik meg az árukat +

  TÉNY: A hallókészülékek valóban pénzbefektetést igényelnek, de hogy mennyit fordít a készülékre, azt Ön dönti el. Manapság rengeteg választási lehetőség van, melyek számos eltérő szintű technológiát és stílust képviselnek, amelyek közül szinte mindenki megtalálja a saját életstílusának és anyagi helyzetének megfelelőt. Választás előtt kérjen képzett és tapasztalt szakértőjétől egy alapos kiértékelést, hogy életstílusa és valós szükségletei alapján dönthessen.
 • TÉVHIT: A halláskárosodás csak az idősebb embereket érinti. +

  TÉNY: Az emberek életkortól függetlenül lehetnek érintettek halláskárosodásban. Kialakulhat már fiatal gyerekeknél is, de egyre gyakoribb a tizenévestől a 40 éves korosztályig is, valószínűleg a környezeti zajszennyezésnek köszönhetően. Becslések szerint az emberek közel 60%-a szenved halláskárosodást nyugdíjas kora előtt.
 • TÉVHIT: A háziorvosom megmondaná, ha halláskárosodásom lenne, vagy hallókészülékre lenne szükségem +

  TÉNY: Sajnos csak a háziorvosok kevesebb, mint 15%-a végez hallásszűrést rutinszerűen felnőtt páciensein. A legtöbb orvos nagyon kevés halláskárosodásról, vagy annak kezeléséről tartott képzésre jut el. Szintén figyelembe kell venni, hogy egy csendes orvosi rendelő ideális környezet a beszélgetéshez, ahol nem feltétlenül tűnik fel az enyhe halláskárosodás. A hallásvesztés könnyen észrevétlen maradhat csendes helyzetekben, különösen annak korai szakaszában.
 • TÉVHIT: A hallásom nem annyira rossz. Nem árthat, ha várok egy kicsit, mielőtt segítséget kérek. +

  TÉNY: A kezeletlen halláskárosodás megfoszthatja a hallásától. A hallóközpont az agyban folyamatos ingerlést igényel, hogy egészséges maradhasson. Ha néhány szót, vagy hangot a környezetéből nem hall meg, az agynak ez a területe ellustulhat, és elfelejtheti, hogyan kell feldolgozni a hangokat. Ez azt jelenti, hogy mire eldönti, hogy segítséget kér, addigra a hallókészülékek nem lesznek képesek annyit segíteni, mintha korábban kapta volna meg őket. A legújabb kutatások kapcsolatot mutattak ki a kezeletlen hallásvesztés és az Alzheimer kórra, depresszióra, elmezavarra és más betegségekre való hajlam megnövekedése között, melyek a mindennapi élet minőségét jelentősen befolyásolják.
 • TÉVHIT: A hallásommal nincs semmi probléma. Az emberek motyognak és túl gyorsan beszélnek. +

  TÉNY: A hallás és a megértés két különböző dolog. A halláskárosodás általában folyamatosan, idővel alakul ki, és többnyire először a magas hangokra hat ki. Az emberek gyakran panaszkodnak, hogy a szavak egyes részeit nem hallják. Ez igaz. Ön talán hallja a szavak részeit, de az összes információ nélkül nem feltétlenül fogja MEGÉRTENI amit hall. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a magyar nyelv rengeteg hasonló szót tartalmaz, melyek csupán egy hangban térnek el egymástól. Így előfordulhat, hogy összezavaodik a szavak között, és elveszti a beszélgetés fonalát. Itt olvashat néhány gyakori, korai jelet, amely halláskárosodásra utalhat: - Ön folyamatosan megkéri beszélgetőtársát, hogy ismételje meg, amit mondott - Nehézséget okoz Önnek a telefonbeszélgetések megértése - Olyan hangerőre állítja a TV-t és rádiót, amely mások számára már zavaróan hangosak - Nehézséget okoz a csoportos beszélgetések követése, különösen háttérzajban - Zúgást, vagy csengést hall a fülében
 • 1
 • 2

Ha többet szeretne megtudni, kérjen információt a halláskárosodásról, vagy kérjen vizsgálati időpontot még ma.