Tökéletes hallás iskolakezdésre

Még csak nemrég robbant ki a nyári szünet és sokan a nyaralásukat tervezik, vagy már épp megérdemelt pihenésüket töltik valamely szép helyen. Innen úgy tűnhet, hogy messze van még az óvoda, az iskola kezdés.

Sokaknak természetes, hogy látásvizsgálatot végeztetnek a kicsiknél is, az iskolába készülődvén, de a hallásvizsgálat a legtöbb családban nem ennyire egyértelmű.

Pedig nem csak a látás, a hallás minősége is kihat a gyermek fejlődésére, a tanulmányi eredményekre.

Tökéletes hallás iskolakezdésre

Forrás: 123RF

Ha nem hallja tökéletesen, amit társai vagy nevelői, tanárai mondanak, emiatt nem érti a feladatot, könnyen besorolhatják a gyengébb tanulók közé. Az intézményekben dolgozóknak sok gyerekre kell egyszerre figyelniük, így lehet, hogy nekik nem fog feltűnni az, hogy nem a gyermek figyelmével vagy értelmi képességével van a probléma.

A nyári szünetben több időt töltünk gyermekeinkkel, így több alkalmunk van megfigyelni azt is, vajon teljesen rendben van-e a hallása. Ezzel nem csak gyermekünk egészségéért teszünk, hanem jó tanulmányi eredményéért is.

Segítségként adunk néhány támpontot. Ha ezek sokszor előfordulnak, bizony érdemes elvégeztetni egy hallásvizsgálatot:

  • Ha a gyermek túl hangosan nézi a mesét, filmet, ha halkítunk rajta, panaszkodik, hogy ő nem hallja így: ez kamaszoknál előfordul kifogásként hallásprobléma nélkül is, de azért erre is érdemes odafigyelni
  • Ha mondunk valamit, igyekszik velünk szemben állni, hogy lássa a szánk mozgását is
  • Gyakran visszakérdez, hogy mit is mondtunk, mert nem értette
  • Gyakran túl hangosan beszél

Ezek olyan jelek, melyek egy teljesen jó hallású gyermeknél esetenként előfordulnak, de ha ezek mindegyike a napi rutinban többször tapasztalható, akkor számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy a hallásával van probléma. Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük pár perc alatt, ha elvisszük egy hallásszűrésre.

Szeretettel várunk kicsiket, nagyokat az ország 9 városában, halláspontjainkban!