Te hogy boldogulsz a kórházban, orvosnál hallássérültként?

Veled is megtörtént már, hogy nem hallottad, amikor egy rendelőintézetben szólítottak, vagy ami még rosszabb, nem értetted a diagnózist? Egy hallássérült ilyenkor rendkívül kellemetlenül érzi magát, hiszen látja, hogy az orvosok túl vannak terhelve, ő pedig húzza az időt…Te hogyan oldod meg az orvoshoz járást, és hogyan éled meg a kommunikációs helyzeteket?

Amennyiben kezeled a rossz hallásod, és rendszeresen jársz hallásvizsgálatra, valamint audiológushoz, akkor tudod, hogy ezeknél a vizsgálatoknál kiemelten figyelmesek a dolgozók. Hogy miért? Mert ismerik a pácienseiket, ismerik a problémáikat. De egy olyan orvos, aki alapvetően nem hallássérültekkel foglalkozik, – például egy fogorvos – honnan is tudhatná, hogy nem értjük rendesen, amit mond, hacsak meg nem osztjuk vele ezt a fontos tényt?

A nagyothallásunk közlése különösen fontos ezekben az esetekben, hiszen így sok félreértés elkerülhető.

Te hogy boldogulsz a kórházban, orvosnál hallássérültként?

Forrás: Pinterest

Gondoltál már arra, hogy az ép hallásúak egyszerű nemtörődömségnek, és figyelmetlenségnek vélik, ha nem válaszolsz a kérdésükre (holott csak nem hallottad), vagy egy látszólag nem odaillő választ adsz az érdeklődésükre? Sokan szégyenkeznek akkor, amikor ilyen forró helyzetekbe kerülnek az egészségügy berkein belül járva. A kivédésükre pedig egy egyszerű megoldásuk van: elhívják magukkal valamelyik családtagjukat, vagy barátjukat. Teszik ezt abbeli félelmükben, hogy majd nem hallanak semmit, vagy elértik a diagnózist. Pedig ezeket a helyzeteket még akkor is meg kell tanulni kezelni, ha mindig van, aki fogja a kezünket.

Járj egyedül orvoshoz!

Hidd el, ha önállóan kezdesz el orvoshoz járni, akkor nem csak a hozzátartozóidat tehermentesíted, hanem a saját önbizalmadat is erősíted.

Ki tudja, lehet, hogy:

  • szuperül fogod venni az akadályokat
  • az orvosnak és a nővérnek számodra is érthető lesz a kiejtése

Trükkök:

  • ha úgy gondolod, hogy nem fogod érteni, mikor szólítanak, állj az ajtó közelébe, vagy kérj meg egy sorstársat, hogy szóljon, amint elhangzik a neved
  • a beutaló nővérnek való átadásakor is jelezheted, hogy nem hallasz jól. A biztonság kedvéért távozáskor is kérd, hogy a lelet kiadásánál figyeljenek oda rád, hiszen ott vagy, maximum nem hallod a nevedet
  • írd rá a beutalóra, hogy hallássérült vagy
  • próbálj a nevedben lévő magánhangzókra koncentrálni, amikor elhangzik egy név, sokan így tesznek. Természetesen, ez nem mindig jön be.

Forrás: Pinterest

  • ha nem érted, amit mondanak, azonnal visszakérdezel, és legkésőbb ekkor közlöd az orvossal, hogy nagyothalló vagy
  • ha úgy gondolod, már túl régóta ülsz ott, és már azok is bementek, akik utánad érkeztek, szólj az asszisztensnek
  • a fogorvosoddal megbeszélhettek néhány kézjelet, hogy tudd, mikor mit fog csinálni
  • ha még nem hordasz hallókészüléket, akkor ne várj vele, hiszen készülékkel sokkal jobban fogsz hallani

Ha még nem vizsgáltattad meg a hallásod, itt kérhetsz vizsgálati időpontot.

Jó hír, ha tartasz a behívástól: sok osztályon már sorszámhívó rendszer van, így elég csak a számodat, és a kijelzőn lévő számot figyelni. Ez akkor is működik, ha sorszámváltáskor nem hallod a hangjelzést: segítségképpen a számok villózására is tudsz figyelni.

Inkább nem mész orvoshoz?

Az orvostól való félelem egyébként általában nem jogos, hiszen ő is csak addig nem ért meg téged, amíg rá nem jön, hogy rosszul hallod őt. Sőt, még kedves is veled. Elkezdenek másképp artikulálni, és sokkal emberségesebben hozzád állni.

Igen, elkerülhetetlen, hogy néha félrehallj valamit. Otthon maradni csak azért, mert félsz egy kínos szituációtól, nem szabad.

Forrás: Pinterest

Volt már rossz élményed?

Ha pedig már volt rossz élményed, ne csüggedj, és ne vedd magadra, mert lehet, hogy csak rossz napja volt az orvosnak, vagy esetleg te voltál túl érzékeny.

Persze, az is előfordul, hogy:

  • csukott ajtón keresztül kiabálnak ki (ne hibáztasd magad, hogy nem hallod)
  • ha nem értesz valamit, akkor megmosolyognak (de ez sem téged minősít, hanem őket)
  • az orvos úgy beszél, hogy hátat fordít neked
  • kórházi vizitkor nem érted a sok orvos és nővér beszélgetését

A fenti helyzetek bár kellemetlenek, de nem megoldhatatlanok. Minden csak a megfelelő kommunikáció kérdése.

Természetesen, ha van hallókészüléked, az orvosnál járva is minden sokkal gördülékenyebben megy majd.

Jelentkezz ingyenes hallásvizsgálatra !

Gyere be bármelyik halláspontunkba, és éld át a jó hallás élményét!

Te hogyan éled meg az orvoshoz, kórházba való járást? Milyen trükkökkel könnyíted meg a helyzetedet?