Konferencia látogatás halláscsökkenéssel? Tippjeinkkel menni fog!

Ülsz a gigantikus kivetítő előtt, és figyeled azt az apró embert, aki a szakmád egyik legnagyobb szakembere. Ülsz, hunyorogsz, és beléd hasít a felismerés: nem értesz mindent szakmai életed egyik legfontosabb konferenciáján. Az érzés üt, igaz? Pedig van rá megoldás!

Konferencia látogatás halláscsökkenéssel? Tippjeinkkel menni fog!

Forrás: Unsplash

Egy konferencia komoly mérföldkő a szakmai utad során. Az oda érkezők célja, hogy ott kibővítsék tudásukat, kapcsolatot építsenek, és találkozzanak a szakma nagy neveivel. Érthető, hogy kétségbe esel, hogy az adott körülmények között nem tudod figyelemmel követni, hogy mi történik, hiszen több tényező is zavarja ezt.

A mikrofon

A kézi mikrofonok ugyan felhangosítják a beszélő hangját, azonban ha a szájról olvasásra támaszkodsz, ez nem segít. Az előadók egy része ugyanis kifejezetten a szája elé emeli a mikrofont, eltakarva azt.

A távolság

Ha a színpad az első sortól is messzebb helyezkedik el, az esélyeid az előadások megértésére jelentősen csökkennek. Hiába a nagy kivetítő és a kihangosítás, a torz, mechanikus hang nehezíti a megértést, hiába hangzik hangosabban az előadó hangja.

A fények

A reflektorok és becsillanó fények is nehezítik a szájról olvasást. Klasszikus probléma a fehér kivetítő előtt álló előadó. A fehér háttér miatt egy idő után elmászik, vibrál az előadó szájképe, ami nehezíti a megértést, ha jelentősen támaszkodsz a szájról olvasásra.

A hangzavar

Ha sok ember van egy helyen, az bizony jelentős zajjal jár. Ez a háttérben duruzsoló zaj azonban alaposan megnehezíti a kapcsolatépítést és a beszélgetést az ott lévő emberekkel. Sokszor kell visszakérdezned, olykor rosszul válaszolsz, ami miatt kellemetlenül érzed magad, hogy így megkérdőjeleződik a szakmaiságod.

Érthető, ha a nap végén azt érzed, hogy időt és pénzt vesztettél, feleslegesen utaztál ennyit, csak azért, hogy úgy érezd, egy csomó ember szerint nem vagy szakmailag kompetens.

Konferencia látogatás halláscsökkenéssel? Tippjeinkkel menni fog!

Forrás: Unsplash

Fel kéne adnod, hogy ilyenekre járj? Te jó ég! Dehogy!

Botorság lenne nem elmenned, pláne, hogy némi felkészüléssel ugyanúgy élvezhető lehet számodra a szakmai eszmecsere, mint bárki másnak! Tehát, mielőtt elmennél tegyél meg néhány dolgot!

Jelezd, hogy érkezel!

Szólj a szervezőknek, hogy érkezel, és hogy halláscsökkenéssedből adódóan lennének problémáid a konferencia megértésével. Sok helyen – különösen külföldön – a szervezők már találkoztak hallássérült látogatóval, és van tapasztalatuk a megsegítésben, amiről tájékoztatnak is.

Tudasd velük, hogyan tudnak segíteni neked!

Ha mégsem így lenne, akkor jelezd, hogy miben tudnak segíteni neked! Sokszor a szervezők nem azért nem segítenek, mert nem akarnak, hanem mert nem tudják, hogyan segíthetnek. Segíts nekik ebben:

  • tartsanak fent számodra helyet az első sorban,
  • biztosítsanak írótolmácsot,
  • kérdezd meg, van-e indukciós hurok az előadó teremben,
  • kérd, hogy használják az előadók az adó-vevődet.

Az emberek megértőek. Ne félj segítséget kérni!

Készülj fel előre!

Nézd át alaposan a programot, hogy tudd, mikor mi történik, és ne a helyszínen kelljen ebben a kihirdetett információkra támaszkodnod! Hatalmas megkönnyebbülés, ha ezzel nem kell foglalkoznod, és a konferencián másra fókuszálhatod a figyelmed!

Konferencia látogatás halláscsökkenéssel? Tippjeinkkel menni fog!

Forrás: Unsplash

Kérd el az előadás diasorait!

Könnyebb követni az előadókat, ha tudod, miről lesz szó! Ugyan nem mindig adják át a diasorokat, de sok esetben szívesen megosztják veled már a konferencia előtt. Tegyél egy próbát, nem veszíthetsz semmit!

Vigyél magaddal kommunikációs segédeszközt!

Merd használni, ha van! Ha nincs, érdemes beruháznod egyre! Ma már olyan vezeték nélküli technológiák állnak rendelkezésedre, amelyek elképesztő módon képesek segíteni a megértést egy konferencián vagy képzésen.

Az adó-vevők segítségével akár egyenesen a hallókészülékedből is hallhatod tisztán és háttérzaj nélkül, amit az előadó mond. Ehhez mindössze viselnie kell az előadónak a nyaka körül az adó-vevő egyik részét. De számtalan más kommunikációs segédeszköz létezik, amelyek közül megtalálhatod azt, amelyik a leginkább megfelel az elvárásaidnak és a munkakörödnek.

Jelentkezz be a hozzánk, és próbáld ki Halláspontjainkban helyben kommunikációs kiegészítőinket, hogy a következő konferencián teljes erőbedobással tudj jelen lenni!

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!