Hol is kezdjem?

Az emberi fül lenyűgöző. Testünk egyik legérzékenyebb és legbonyolultabb érzékszerve.
Azonban – pontosan emiatt – nem is meglepő, hogy egy ilyen összetett rendszer könnyebben megsérülhet a betegségek, balesetek, vagy a napi igénybevételnek köszönhetően.

Csakúgy, mint ahogy a szemeinket, illetve a fogainkat rendszeresen ellenőriztetjük, ugyanúgy, és ugyanannyira fontos lenne a hallásunk gondozása is.

A statisztikák szerint a 64 éves kor feletti emberek 35%-a jelentős halláskárosodásban szenved.

A családtagok és barátok gyakran már jóval korábban szembesülnek az érintett hallás problémáival, mint ahogy azt maga a hallássérült felismerné.

A halláskárosodás gyakran fokozatosan alakul ki, így igen nehéz észrevenni, mindaddig amíg nem válik nagyon zavaróvá. A kezeletlen halláskárosodás frusztrációhoz, a társadalmi eseményektől való elforduláshoz, depresszióhoz, elszigeteltséghez és akár teljes elmagányosodáshoz is vezethet. Az érintett fokozatosan elveszti a hangok érzékelésének képességét, melyeket korábban ismert és szeretett is – a madarak csicsergését, a levelek susogását, a kedvenc zenéit….

A kezeletlen halláskárosodás megkeserítheti a boldog idős éveket

Fénykép: Twitter

Miből állapítható meg, hogy kezeletlen halláskárosodásom van?Ha valaki kicsit odafigyel, könnyen felismerheti az egyértelmü figyelmeztető jeleket:

– Egyre gykarabban kéred meg az embereket, hogy ismételjék meg azt, amit mondtak.

– Úgy tűnik számodra, hogy mindenki csak motyog.

– Nehéz követni a beszélgetéseket

– Olyan hangerőn nézed a TV-t amelyet a többieket már zavarja.

– Zajos környezetben nehezebben követed a beszélgetést.


Mi ilyenkor a teendő?Ne késlekedj, keress fel egy hallásgondozót!
Foglalj időpontot egy és vedd elejét a problémának.

Beszéld meg az alábbiakat az audiológusoddal:

– Mikor kezdődtek a hallásproblémáid és milyen gyorsan alakultak ki?
– Van-e egyéb ismert problémád (pl. betegség, fejsérülés, zajterhelés, stb) – Van-e másnak is hallásproblémája a családban?

Az audiológus különböző frekvenciákon megvizsgálja a hallásod, oly módon, hogy egyre erősebb hangokat küld a fejhallgatódba, egészen addig, amíg nem jelzed, hogy már hallod azt. Az eredmények kirajzolnak egy úgynevezett hallásgörbét, aminek a kiértékelését kötevően a hallásgondozóddal megvitatjátok azokat a lehetőségeket, amikknek a segítségével javítani lehet a hallásodon.

Mi történik akkor, ha hallókészülékre van szükségem?A legtöbb embernek már vannak elképzelései a hallókészülékeket illetően. De ezek többnyire tévesek:

→ A hallókészülék “csak az öregeknek”való
→ “Nem vagyok halláskárosult – Csak az emberek motyognak” vagy “Az embereknek sokkal érthetőbben kellene beszélniük”.
→ Hallókészülék viselése “túl feltűnő”

Ismert tény, hogy a hiúság és / vagy szégyenérzet gyakran megakadályozza az embereket a hallókészülék viselésében.
Pedig a mai készülékek már kicsit sem hasonlítanak nagyapáink hallókészülékeihez.

A legnagyobb veszteség az, amikor kimaradunk az élet hangjaiból:

Az igazság az, hogy a halláskárosodás sokkal inkább észrevehető, mint maga a hallókészülék. A modern technológia lehetővé tette, hogy a hallókészülék által erősített hangot személyre lehessen szabni, amely így meg tud felelni a legkülönbözőbb halláscsökkenési eseteknek és elvárásoknak. Méretüket tekintve elég kicsik ahhoz, hogy szinte észrevehetetlenek legyenek, de mégis elég erősek, hogy hatalmas változást hozzanak az életedbe.

Lehet egy hallókészülék akár teljesne láthatatlan is??Igen. Korábban a hallókészülékek igencsak feltünőek voltak és kicsit sem vonzóak. Ma viszont az újabb modellek már határozottan fejlettebbek és még akár elegánsak is, ráadásul vezetéknélküli és a zene lejátszási opciókkal is rendelkeznek. Méretüket és színüket tekintve, valamint az életviteleddel összefüggő elvárásaidat pedig meg tudod beszélni az audiológusoddal.

Forrás: hearinglife.com

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!