Hallókészülékkel az iskolapadban Hogy könnyebb legyen az a bizonyos iskolatáska…

Van, aki számára már kisiskoláskorban is természetes, hogy a hallókészüléke ugyanolyan fontos kellék a suliban, mint az iskolatáska, de van, aki középiskolában, főiskolán fogadja csak a készüléket hű társául a tananyag mellé. Ezzel pedig a készülékviselés minden előnyét és hátrányát a keblére öleli. Hamarosan becsöngetnek!

De nehéz az iskolatáska

Ha egy kisgyermek úgy megy suliba, hogy rosszul hall, és emiatt hallókészüléke van, sajnos nem csak megértéssel találkozik a társai részéről. Gondolj csak bele, még egy teljesen egészséges gyermeket is mennyi mindenért csúfolnak a suliban. Ezt ugyan mindenki túléli, de nem mindegy, hogy hurcol-e tovább lelki sebeket.
Ha a felsőoktatásban szükséged van hallókészülékre, a nagy termek ugyan nem kedveznek, de ott a könyvtár.

Fénykép: 123RF

Ha a te gyermeked is érintett, tanítsd meg neki, hogy természetesen beszéljen az állapotáról. Sokszor ugyanis az a legnagyobb gond, hogy maga a készülékviselő szégyelli a fülében lévő kis készüléket. Ha nagyon cikizik az osztálytársak, az osztályfőnökkel, és a szülőkkel való megbeszélés csodákat tehet. Ha elkeseredésében nem szeretné hordani, beszélgess vele, és mondd el neki, hogy így sokkal jobban tudja tartani a tempót a többiekkel, és jobb jegyeket hozhat haza. Tanítsd meg rá, hogy igenis kérdezzen rá, ha nem ért valamit. Ha gondjai vannak, beszélgess vele! Ha valakinél szükség van hallókészülékre, legyen gyermek, vagy felnőtt, de nem hordja, csak magával szúr ki. Használjuk ki a lehetőséget, hogy jobban halljunk!

Ballag már a vén diák, tovább, tovább…

A gimnázium, a szakközépiskola sokszor nem csak a tanulásról, hanem a kőkemény klikkesedésről is szól, de szerencsére ebben az életkorban már nem jellemző, hogy valakit is kiközösítenének a rossz hallása miatt. Készülékviselés mellett is szükség lehet viszont a társak jegyzeteinek elkérésére, és a tanárok együttműködésére. Például, egy hallássérültnek nehézséget okoz, ha a tanár járkál előadás közben, és nem látja a száját. Vagy, ha nem megfelelően artikulál, esetleg túl halkan beszél a tanár. Titkolni tehát nem érdemes a készülék meglétét, levenni pláne nem, mert nélküle csak rosszabb a helyzet.

Jegyezd meg, ha te elfogadod magad, mások is könnyebben elfogadnak. Ha pedig visszautasítással találkozol, ne vedd magadra, az a másik embert minősíti.

Az iskolai ünnepségek, a mikrofonos ünnepi beszédek kész horrorként érik a hallókészülékeseket, mert ritka az a készülék, ami az így érkező hangokat megfelelően, torzítás nélkül képes visszaadni.

A nagybetűs élet hajnalán

Hallássérültként ülsz be a főiskolai, egyetemi padba? Engedd meg, hogy gratuláljunk! Ha idáig eljutottál, most fellélegezhetsz, a csoporttársaid valószínű egytől-egyig értelmes, intelligens emberek, akik nem csinálnak ügyet a hallássérülésedből. A nagy termek ugyan nem kedveznek a jó megértésnek, de ott a könyvtár, és mások jegyzetei is. A tanároktól is kérhetsz segítséget bátran. Kérhetsz akár jeltolmácsot is, és egyéb hallást segítő eszközöket. Egy hallássérült számára a nyelvvizsga szóbeli részének is külön menete van. Érdeklődj ezekről a lehetőségekről az audiológosodnál, a helyi siketeket vagy nagyothallókat segítő szervezetnél, és a nyelvvizsgaközpontokban is. Az egy dolog, hogy rosszabbul hallasz, de vannak jogaid! Ha pedig még nincs hallókészüléked, ingyenes hallásvizsgálatra itt jelentkezhetsz! Ideje beszerezned egyet, hogy könnyebben vedd az iskolai akadályokat!