Miért olyan fontos az illeszték szerepe?

A hallókészülékről legtöbbször maga a fül mögött ülő technológia jut az emberek eszébe, pedig korántsem az a hallókészülék egyetlen része. A fülben levő illeszték szerepe legalább olyan fontos, mint annak a technológiának, ami a hangot befogja a környezetből, átalakítja, és továbbítja a fül felé.

Ám, hiába továbbítja a fül felé a hangot, ha a fülilleszték nincsen a helyén. Anélkül csak éktelen sípolás fog hallatszani.

Miért olyan fontos az illeszték szerepe?

Forrás: depositphotos.com

Mi is pontosan az illeszték szerepe?

A fülillesztéket a fülkagylóba és a hallójáratba illesztjük, szerepe pedig sokoldalú. Elsősorban rögzíti a hallókészüléket a fülünkhöz, és megfelelő helyzetben tartja azt a fülünkön az illesztéket és a hallókészüléket összekötő cső segítségével.

Ez nem tűnik különösen bonyolult dolognak, azonban, ha az illeszték nem megfelelő, vagy a cső magassága nem jó, könnyen szerezhetünk hosszan gyógyuló sebeket a fülünkön.

A hallókészülék elmozdulásával pedig a hang sem jut el megfelelően a belső fülbe, helyette folyamatos sípolásra számíthatunk.

Híd a külső környezet és a belső fül között

Ideális esetben a zárt típusú fülilleszték teljesen kitölti a fülkagylót, és hermetikusan lezárja a hallójáratot, nem engedi, hogy levegő jusson bele. Így vezeti a hangot a hallókészülékből a hallójáraton át a dobhártyához, így biztosítja az összeköttetést a hallókészülék és a belső fül között.

Rajta múlik, hogy a hallásélmény minőségi lesz-e. Hiába van csúcstechnológia a fülünkön, ha az illeszték nem illeszkedik tökéletesen a fülünkre: a hang torzul, a hallókészülék használhatatlanná válik.

Léteznek nyitott típusú fülillesztékek is, ezek nem töltik ki a hallójáratot, és természetesebb hangzást biztosítanak. Az, hogy milyen típusú illeszték kerül a hallókészülékünkre, a halláscsökkenés mértéke és típusa határozza meg. Minél súlyosabb hallásveszteség áll fenn, annál fontosabb, hogy az illeszték jól záródjon, ugyanis ezzel is egy plusz erősítést kap a hallókészülék által felerősített hang.

Milyen a jó fülilleszték?

Ha kézhez kapjuk az illesztékünket, első alkalommal szoknunk kell a viselését. Pár nap megszokási idő után azonban már érezhetjük, hogy megfelelően készült-e el a fülünk számára. Ha a következő kritériumok teljesülnek, akkor biztosra vehetjük, hogy az illesztékünk megfelelően lett elkészítve.

Miért olyan fontos az illeszték szerepe?

Forrás: iStock

#1 Kényelmes a viselése

Az illesztéknek tökéletesen kell illeszkednie a hallójárathoz, ami azért kihívás az illeszték készítő szakembereknek, mert nincs két egyforma fülkagyló a világon. Mindenkinek egyedi fülillesztékre van szüksége, ráadásul a fülkagyló az idő haladtával változik: nő, formálódik, nyúlik. A fülillesztéknek ehhez is igazodnia kell.

Ha az illeszték szinte észrevehetetlen, nem nyom, nem kelt a fülünkben viszkető érzést, akkor elégedetten hordhatjuk tovább.

Ha mégis nyomó érzés jön létre a fülben, akkor csiszolásra lehet szükség, ritkább esetben új illesztéket kell készíttetnünk.

A viszketés általában az illeszték anyaga miatt fordul elő, a szilikon kiválthat allergiás reakciókat a fülünkben. Ilyenkor érdemes inkább kemény, félkemény vagy testhőre lágyuló anyagból kérni az illesztékünket.

Sőt, be lehet vonni különböző, antibakteriális védőréteggel is, ami segíthet az allergiás reakciók megelőzésében is.

#2 Nem sípol

Ha a fülilleszték jól van elkészítve, a hallókészülék nem sípol. A jó illeszték ugyanis pontosan illeszkedik, és hermetikusan lezárja a hallójáratot, ezzel megakadályozza, hogy a hallókészülék gerjedjen.

Ugyanis ha a hallójárat fala mentén beszökik a levegő, az elektromos visszacsatolás következményeként fülsértő fütyülés zavarja meg a hallókészülék rendeltetésszerű használatát.

#3 Jó hangminőséget biztosít

A megfelelően elkészített illesztékkel jó hallani. Csökken a háttérzaj, tisztább a beszéd érthetősége, amit úgy tesztelhetünk, hogy a nehezen érthető sziszegő mássalhangzók is érthetőbbé válnak.

A hallójáratban nem szerencsés az erős nyomás, ezért azt úgynevezett szellőzőfuratokkal szokás szabályozni. Ezeknek a furatoknak segítségével enyhül a hallójáratban a nyomás, a hallókészülék használatát viszont nem zavarják.

Miért olyan fontos az illeszték szerepe?

Forrás: centralparkent.net

A szellőzőfuratok átmérőjének és hosszának variálásával akár a hangok minőségét is lehet szabályozni: a mély vagy magas hangokat erősíthetjük.

A jó fülilleszték nélkülözhetetlen a jó halláshoz. Ha nem sikerül szakszerűen elkészített illesztékhez jutnod, az egy sor kellemetlenséget jelent: visszaesett kommunikációt, sajgó fület, rosszabb hallást és extra stresszt.

Mi tisztában vagyunk azzal, hogy a hallókészülék beállítása mellett a szakszerűen elkészített illeszték is fontos! Jelentkezz be bármelyik halláspontunkba , ahol elkészítjük számodra a legideálisabb fülillesztéket!

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!