Egy kedves bók, amit talán meg sem hallasz…

Biztosan előfordult már veled, hogy kaptál egy kedves bókot, ami még egy igazán rossz napodat is kellemesebbé tudta tenni. Így tisztában lehetsz azzal is, hogy egy pár kedves szónak milyen valódi ereje is van. Vannak, akik akár heteken át is “életerőt” tudnak meríteni egy gyengéd, dicsérő szó erejéből. Nyilvánvaló, hogy az életben maradáshoz ennél több is kell, de egy-egy bóknak érezhetően jótékony hatása lehet egészségünkre. Vannak országok, ahol egy külön nemzeti napot szántak erre, (Nemzeti Dicséret Nap – január 24), amellyel ennek jelentőségére kívánják felhívni a figyelmet.

A tudósok úgy vélik, hogy bókot adni és kapni egyaránt rengeteg jótékony egészségügyi hatással jár, mint például – az immunrendszer erősítése – produktivitás növelése – stressz, fájdalom és álmatlanság csökkentése. Egy, a bókok kapcsán végzett tanulmány megállapította,hogy a bók – mint pozitív megerősítés – az agy ugyan azon jutalom központját aktiválja, mint azt bármilyen pénzbeni juttatás is tenné.
Egy kedves bók, amit talán meg sem hallasz a kezeletlen halláskárosodás miatt.

Fénykép: pinterest.com

Sajnos, ezek a jótékony hatások könnyen kimaradhatnak az életedből, ha kezeletlen halláskárosodással élsz. Valójában, hasonlóan ahhoz, ahogy a bókok az agy bizonyos részeit stimulálva öröm- és boldogságérzetet keltenek, a kezeletlen halláskárosodásnak pont az ellenkező a hatása. Amennyiben egy épen halló hallórendszere megsérül és az kezeletlenül marad, az agy beszédért és kommunikációért felelős központja elsorvadhat. Ez pedig érzelmi és fizikai problémák kockázatának teheti ki az adott személyt: társadalmi elszigetelődés, depresszió, szorongás, demencia, Alzheimer kór – hogy csak a legrosszabbakat említsük. Hogy mi a jó hír? Amennyiben idegi alapon kialakult halláscsökkenésed van, akkor jó eséllyel egy hallókészülékkel lehet segíteni rajta. Az erősítés a még megmaradt hallásodat tovább javíthatja, növelve ezzel a a családoddal, barátaiddal és munkatársaiddal való kommunikáció lehetőségét. Emellett javítja az életminőségedet, jobb lehetőséget biztosítva ahhoz, hogy meghallhasd az elismerő szavakat.

Te vagy a legjobb Nagypapa!

Igen, ezzel valószínű pofátlanul beletaláltunk. Hisz, ki ne szeretné hallani a szeretteitől, ahogy kifejezik szeretetüket. Azonban, ha a kor előrehaladtával hallásod nagyban romlott – erről a jelenségről presbycusis néven már hallhattál – akkor igen nehézkes lehet megérteni a kisgyermekek és nők szájából elhangzó kedves szavakat. Ennek a fajta hallásvesztésnek ugyanis az a sajátossága, hogy nehezen érthetőek a magas frekvenciatartományú hangok, mint amilyenek általában a gyermekek és nők hangjai. Míg egy presbycusis-ban szenvedő számára könnyebbnek tűnhet egy férfi hang megértése, a beszéde viszont általában elmosódottnak vagy tompának tűnhet, magas hangjai, mint például az “s” vagy “sz” pedig gyakran összekeverednek. A fülzúgás vagy a fülcsengés is gyakori, és az is előfordul, hogy a hangokat hangosabbnak, vagy egyenesen bosszantóbbnak találják , mint a normális. Amíg nincs mód az effajta halláscsökkenés visszafordítására, addig jobban teszed, ha igyekszel óvni a még meglévő hallásod. Mivel a presbycusis legtöbb esetben a hosszabb ideig tartó hangos zajnak való kitettség következménye, legjobb, ha távol tartod magad a zajos környezettől. Amennyiben ez mégsem megoldható, viselj füldugót vagy zajszűrő fejhallgatót.

A természet dicséretei

A természet a maga módján pozitív energiát továbbít az emberek teste és lelke felé. Egy tanulmány során (Pennsylvania State University) több résztvevővel egy erőszakosabb videót nézettek meg, és ők ezt követően egy kis időt a természet hangjai közt tölthettek el. Esetükben sokkal hamarabb javult a hangulatuk, mint azoknak, akik ugyanazon videó lejátszását követően ember-keltette zajok környezetébe kerültek (pl. motor- és gépek zúgása). A halláskárosodás gyakran fokozatosan alakul ki, emiatt előfordulhat, hogy talán észre sem veszed, hogy mi is az, amit hiányolsz. Egy 84 éves hölgy osztotta meg, hogy mennyire izgatott volt amikor a hallókészülékkel végre hallhatott bizonyos hangokat, amiket korábban sosem. Nem sokkal az új készülék illesztését követően egy esti sétára indult, ahol “sok különféle zajt hallottam és halk neszeket a fűben”, írta – “Odakint a sötétben egy teljesen más világ rejtőzik.” Egy orvos pedig azt nyilatkozta:

“Mindig azt mondom a betegeimnek, “Nem tudhatod, hogy mi az ami hiányzik az életedből, ugyanis az eddig sem volt része annak.” A halláskárosodás az egész életedet befolyásolhatja!”

Életmentő bókok

Előfordulhat, hogy egyike vagy azoknak, akik hálát adhatnak az égnek, hogy hallhatják a veszélyre figyelmeztető sziréna, csengő vagy akár sípszó hangját. És teljesen érthető is, ha hálás vagy ezeknek a berendezéseknek, hogy megkönnyítik az életed. A mai sütők és mikrohullámú sütők hangjelzése és pittyegése, amikor már elkészült az étel, vagy a mosó- és szárítógépek csengése, amikor a ciklus befejeződik. Mivel a sürgősségi járművek, füstjelzők hangjelzése magas frekvenciát sugároz – melyek észrevétele igencsak nehézkes a nagyothallók számára – ezért a kezeletlen halláskárosodás jelentősen veszélyezteti a személyes biztonságodat egy vészhelyzetben. Hallássérültként lehetőséged van speciális – alacsony frekvenciájú – füstriasztó vagy az ágyat rezegtető berendezés beszerzésére. Emelett lehetőséged van sok más, ehhez hasonló jelző- berendezésre is, melyeket telefonokhoz, ajtókhoz és ablakokhoz terveztek, de akár olyara is, ami az időjárást vagy akár a csecsemő szobáját képes felügyelni. A legfontosabb, hogy egy szakemberrel értékeltesd ki a hallásod és beszéljétek meg, hogy ezeknek a technológiáknak valamelyike esetleg előnyös lehet-e számodra.

Összegzés

2016. júniusában, 120.000 hallókészülék tulajdonos megkérdezésével – hat különböző országból – kutatást végeztek, melynek eredménye, hogy nagy százalékban (70% -84%) elégedettek a készülékükkel. A válaszadók közölték, hogy a hallókészüléküknek köszönhetően: – jobbak az otthoni és munkahelyi kapcsolataik – biztonságérzetet és függetlenséget adott nekik – valamint javította a memóriájukat és a mentális egészségüket. Természetesen, az egyetlen módja annak, hogy megtudd, van e halláskárosodásod, az ha időpontot kérsz ingyenes hallásvizsgálatra egy audiológustól. A folyamat egyszerű, gyors és fájdalommentes.

A dicséret az egyik legegészségesebb dolog amit magadért és a családodért tehetsz.

 

Szerző: Tompa Annamária Forrás: healthyhearing.com; Debbie Clason

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!