Adó-vevő az iskolában? Így használhatja ki egy hallássérült gyermek!

Ma már a hallássérült gyermek nem indul akkora hátrányból a többségi iskolában, mint tíz évvel ezelőtt. Jobb a védőháló, az érzékenyítések egyre divatosabbá váltak, és persze, ott van a rohamosan fejlődő technológia. A hallókészüléket kiegészítő kommunikációs segédeszközök, mint az adó-vevő, jelentősen megkönnyítik a hallássérült gyermek életét.

Mi az adó-vevő?

Az adó-vevő egy olyan vezeték nélküli technológia, ami képes célirányosan felhangosítani egy hangforrást. Ez egy eszköz, ami bluetooth kapcsolatot létesít gyermeked hallókészülékével, így a hangokat közvetlenül a hallókészülékből kapja majd: tisztán és érthetően.

Az adó-vevők rendelkeznek mikrofonnal, amit a hangforráshoz közel rakva begyűjtik a hangot, és felerősítve a gyermekedhez juttatják azokat. Ez különösen olyan helyzetekben segít sokat, amikor sok ember beszél zárt környezetben:

Adó-vevő az iskolában? Egy hallássérült gyermek így használhatja ki!

Forrás: Unsplash

  • tantermekben
  • konferencián
  • előadásokon,
  • workshopokon
  • meetingeken.

Ilyenkor az adó-vevőt odaadhatod az előadónak, és kérheted, hogy akassza a nyakába, vagy csíptesse az ingére, társasági összejöveteleknél pedig letehetjük az asztalra is. Léteznek ugyanis olyan eszközök is, amelyek képesek felismerni, hogy milyen irányból jönnek releváns információk, és azt erősítik fel számodra, miközben a háttérzajt csökkentik.

Hogyan tud segíteni?

Alapvetően az adó-vevők különlegessége abban rejlik, hogy elősegítik a beszédértést, és miközben felerősítik a tanár hangját, nem zavarnak be környezeti zajok, nem terelik el hallássérült gyermeked figyelmét a tanár beszédéről.

Ennek köszönhetően pedig számtalan előnyre tesz szert.

Adó-vevő az iskolában? Egy hallássérült gyermek így használhatja ki!

Forrás: Unsplash

Nincs több zavaró háttérzaj

Biztosan emlékszel még, milyen zajok vettek körül téged is, amikor még iskolába jártál: a diákok susogása, a tankönyvek surrogása, puffanása, a tollak kattogása, nem beszélve a folyamatos közbekérdezésről, amit a tanárok néha üvöltve próbáltak kordában tartani.

A gyermeked ezt a hangélményt minimalizálni tudja azzal, hogy az adó-vevője a tanára nyakában van. Ezzel ugyanis a tanár hangját fogja erőteljesen hallani, úgy, mintha négyszemközt beszélgetnének. A tanára hangját szabályozhatja is: erősíthet vagy halkíthat rajta. Minden más háttérzaj pedig szinte eltűnik.

Javul a beszédértése

Így, hogy a háttérzaj eltűnik, a tanár hangja pedig felerősödik, gyermeked beszédértése is sokkal jobb lesz. Ez több helyzetben is előnyt jelent majd:

  • tollbamondásnál,
  • nehezebb tananyagoknál,
  • vizuálisan nem megjelenített információknál,
  • és olyan helyzetekben, amikor a tanára háttal állva, a táblára írva magyaráz.

Gyermeked ezekben és az ezekhez hasonló helyzetekben érzi magát a leginkább kiszolgáltatottnak. Az adó-vevő segítségével könnyebben helyt tud majd állni az ilyen szituációkban.

Több információhoz jut

Egy hallássérült gyermek sok információról marad le. Azokra gondolunk, amelyek nem kerülnek fel a táblára:

  • utolsó pillanatban bekiabált házi feladat,
  • apró segítő információ a jövő heti dolgozatról,
  • óramódosítás,
  • kirándulással kapcsolatos részletek.
Adó-vevő az iskolában? Egy hallássérült gyermek így használhatja ki!

Forrás: Unsplash

Biztosan te is emlékszel még, menyi ilyen volt, hiszen gyakran a csengő visításával egy időben kiabálta ezeket a tanár, és biztosan besétáltál már egy lyukasórára az üres tanterembe, mert nem jutott el hozzád az információ a változtatásról. Egy hallássérült gyerekkel egy sokkal gyakrabban történik meg. Az adó-vevő azonban minimalizáljhatja ezeknek az eseteknek a számát.

Kevésbé lesz fáradt

A hallássérült gyermekek szinte mindig kidőlnek otthon, mire hazaérnek az iskolából. Nem csoda: az extra koncentráció, a hiányzó információk pótlása alaposan lefárasztja őket. Az adó-vevő viszont ebben is segít gyermekednek: azáltal, hogy jobban támaszkodhat a beszédértésére, hallására, nem kell olyan sok plusz erőfeszítést tennie, mint az adó-vevő használata nélkül. Így több energiája marad a tanulásra és a hobbijaira is.

Része lehet a közösségnek

A hallássérült gyermekek szinte mindig az első padban ülnek, pontosan azért, hogy jobban hallják a tanárukat, és így nem maradjanak le semmiről. Emiatt azonban nem tudnak olyan könnyen beilleszkedni az osztályközösségbe, hiszen a legjobb bulik mindig az osztály hátsó részében zajlanak.

Az adó-vevővel azonban az osztály távolabbi részéből ugyanolyan erősen fogja hallani a tanára hangját, mintha az első padban ülne, így bárhová ülhet az osztályban.

Hozd el gyermeked hozzánk, Halláspontjainkban kipróbálhatja az adó-vevőket. Foglalj időpontot itt, ez lesz ugyanis az első lépés, amivel hallássérült gyermeked közelebb kerül a könnyebb iskolai évekhez!