6 dolog, amit hallássérült tiniként tudnod kell!

Még mindig él az emberek fejében az a tévhit, hogy nagyothallóvá csak idős korára válhat valaki, pedig ez nem igaz. Gyakran látunk a rendelőnkben fiatalokat is, akik tele vannak kérdésekkel és bizonytalansággal. Nekik szeretnénk néhány fontos dolgot elmondani.

Láttuk ezeket a félelmeket megszületni, láttuk, hogyan szenvednek velük, majd hogyan küzdik le őket.

Az ő életükből tanultuk meg azt, hogy mit mondjunk a sorstársaiknak, és ezeket szeretnénk megosztani veletek is!

1. Lesznek, akik beléd fognak kötni

Az iskolában eltöltött időszak mindenkinek nehéz, aki nem születik szerencsés csillagzat alatt. Sokakat kipécéznek, csak mert kicsit husisak, vagy mert véznábbak az átlagnál, vagy csak mert így gondolja valaki. Lehet, hogy beléd kötnek majd a hallássérülésed miatt, mert kicsit nehezebben kommunikálsz, vagy mert nehezebben veszed fel a tempót a többiekkel.

6 dolog, amit hallássérült tiniként tudnod kell!

Forrás: Pexels

Őket rázd le magadról. Lépj át rajtuk. Állj ki magadért, mert semmi okod nincs rosszul érezni magad.

Hallássérültnek lenni menő. Amit te véghez viszel, azt nem tudja mindenki. Szóval, rázd meg magad, és fordulj azok felé, akik megértenek téged!

2. Lesznek, akik nem fognak elfogadni

Szintén nehéz lesz szembesülnöd azzal, hogy lesznek, akik nem fognak feléd fordulni, türelmetlenek lesznek, nem akarnak alkalmazkodni hozzád, hogy megkönnyítsék a kommunikációt neked.

Ne foglalkozz velük. Ők nem a te barátaid lesznek.

De lesznek mások, akik viszont olyan természetességgel fognak feléd fordulni, hogy tudsz velük igazán önmagad lenni, ami nagy kincs. Na, ők lesznek a te barátaid.

3. Bármit elérhetsz

De tényleg bármit! Láttunk a rendelőnkben elbizonytalanodó srácokat és lányokat, akik fel akarták adni, hogy a médiában dolgozzanak, vagy hogy pszichológusok legyenek, pedagógusok vagy zenei menedzserek, mert valaki azt mondta nekik, hogy nem hallássérültnek való az a munka.

De azt is láttuk, hogy sokan közülük megcsinálták, és elérték az álmaikat valamilyen úton-módon. Szóval, ha valaki azt mondja majd neked, hogy nem vagy valamire képes, akkor

mond meg neki, hogy ne döntsenek helyetted. Majd te megítéled, mire vagy képes!

6 dolog, amit hallássérült tiniként tudnod kell!

Forrás: Pexels

4. Gyakran leszel fáradt

A hallókészülékkel való hallás és a szájról olvasás nagy koncentrációt igényel. Nem csak attól leszel fáradt, mert rád telepszik a tavasz fáradtság, hanem azért is, mert kimerít a hallásra való törekvés, a koncentráció.

Emiatt törekedj arra, hogy a lehető legjobban legyen beállítva a hallókészüléked, és hogy minden lehetséges segédeszközt beszerezz, ami megkönnyíti az életed.

Pihenj sokat, és vedd tudomásul, hogy természetes az, hogy nagyobb az alvásigényed. Időnként vonulj vissza, ha tudsz, és töltődj fel a természetben, olvasással, olyan tevékenységekkel, amelyek nem igényelnek kommunikációt.

5. Nem vagy egyedül

Sokan abban a hitben ülnek nálunk, hogy rajtuk kívül csak idősebb hallássérültek léteznek. Mindig elcsodálkoznak, amikor elmondjuk nekik, hogy mennyien járnak hozzánk az ő korcsoportjukból.

Tehát, ha azt hiszed, egyedül vagy ilyen fura csodabogár, ki kell ábrándítanunk: nem vagy egyedül.

És ha hallgatsz ránk, akkor már egészen korán elkezded keresni őket, hogy megismerd magad. Ugyanis minél korábban lemeccsezed ezeket az önismereti köröket, annál hamarabb tudsz magabiztosan kiállni saját magadért.

6. A technológia a barátod

Nem csak a hallókészülékek, amik az egyetlen eszközként segíteni tudnak neked, számtalan kiegészítő eszköz létezik, ami segít neked a kommunikációban, a reggeli ébredésben, a telefonálásban vagy a zenehallgatásban.

6 dolog, amit hallássérült tiniként tudnod kell!

Forrás: Pexels

Ebben és sok minden másban mi is tudunk segíteni neked Halláspontjainkban! Itt tudsz időpontot foglalni!